Odmrznu nam je i prodaju pod “svježe pileće meso”: U BiH za godinu dana uvezeno 11.500.000 kg piletine

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Problematika prekomjernog uvoza pilećeg mesa u Bosnu i Hercegovinu i dalje opterećuje jedan od najperspektivnijih poljoprivrednih resora. Samo lani je u BiH uvezeno 11,5 miliona kilograma piletine.

Poseban problem je što se ona uvezena kao “meso za preradu” zloupotrebljava, odnosno odmrzava i prodaje pod svježe pileće meso, upozorili su bh. peradari, javlja Agroklub.

Time se znatno narušava ravnoteža na tržištu putem nelojalne konkurencije. Ponovo apelujem na inspekcijske organe da pojačaju kontrole i adekvatno sankcionišu prekršioce – rekao je Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.

On je dodao kako je najveći pritisak na farmerima koji su zbog ovakve situacije i smanjenje domaće proizvodnje primorani gasiti svoje farme. Dodatni izazovi s kojima se susreće sektor i koji ga znatno opterećuju, kako je naveo, su i neravnomjerna poticajna politika entiteta i kantona te nedovoljno razvijena svijest potrošača o kupovini domaćih proizvoda.

Prema riječima Saše Boškovića, direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH, s Turskom su potpisani sporazumi o uvozu i otvorene granice, a domaći proizvođači su zaštićeni tako što je dozvoljen uvoz samo smrznutog pilećeg mesa namijenjenog preradi.

On je istakao kako se sprovode rigorozne mjere prilikom izdavanja uvoznih dozvola, no problem nastaje kada se takva odluka zloupotrebljava.

Proizvođači jaja nemaju problema s uvozom, ali imaju s poskupljenjem ulaznih sirovina.

Prodajna cijena konzumnih jaja niža je nego drugim zemljama iz okruženja, je zbog opšteg poskupljenja ulaznih sirovina evidentno poskupljenje jaja na tržištu BiH”, rekao je Predrag Miličić, direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara te naglasio značaj dobijanja dozvole za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja na tržište EU što bi omogućilo dodatni rast preduzeća koja se bave ovom proizvodnjom.

O izazovima s kojima se suočava ovaj sektor govorit će se na Prvom međunarodnom kongresu živinarstva/peradarstva BiH, koji će biti održan od 10. do 12. maja ove godine u Banjoj Luci. Prema najavama, događaj će okupiti međunarodno priznate stručnjake iz ove oblasti. Do sada je prijavljeno više od 20 predavača a do kraja mjeseca očekuju se prijave još značajnog broja njih iz zemalja regije.

Kongres je značajan posebno iz razloga što će na jednom mjestu okupiti akademsku zajednicu i proizvođače iz BiH i regije kako bi se razgovaralo o temama od interesa za sektor – naglasio je prof. dr. Rodoljub Trkulja, predsjednik Naučnog odbora Kongresa, koji je sačinjen od 14 eminentnih imena koja su svoju naučnu karijeru izgradila na temama srodnim peradarskom sektoru. Za zamjenika predsjednika Naučnog odbora izabran je prof. dr. Nihad Fejzić.

Ovo tijelo će, s akademskog i naučnog aspekta, činiti krucijalnu kariku u lancu organizacije Kongresa, kojeg će otvoriti Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/