Odlučeno: Švedska dozvolila antiturski protest tokom kog će biti spaljen Kur'an

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Aktivista krajnje desnice iz Danske dobio je dozvolu policije da 21. januara organizuje protest ispred turske ambasade u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, gdje namjerava da spali svetu knjigu islama Kur'an.

To bi moglo da zakomplikuje švedske napore da ubijedi Tursku da odobri prijem u NATO. U isto vrijeme i proturske i prokurdske grupe planiraju da održe demonstracije u švedskoj prijestonici, prenosi AFP.

Turska odbija da odobri kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u tražeći od Švedske da se obračuna sa kurdskim i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. Švedska je uvjerila Tursku da neće dozvoliti terorističke grupe na svom tlu, piše Radio Slobodna Evropa.

Ali prokurdske i anti-NATO grupe zakomplikovale su odnose dvije države organizacijom antiturskih demonstracija koje su razbesnele tursku vladu zbog vješanja lutke sa likom turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana ispred gradske kuće u Stokholmu prošle sedmice.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu kada antiislamski aktivista Rasmus Paludan spali Kur'an ispred turske ambasade. Paludan, koji takođe ima švedsko državljanstvo, već je organizovao slične proteste u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora ali nije želio da komentariše o tome kako će Paludanov protest, koji je odobrila policija, uticati na kandidaturu Švedske za NATO.

Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu takođe planira demonstracije protiv Erdogana i pridruživanja Švedske NATO-u. U međuvremenu, očekuje se da će se proturski aktivisti okupiti na odvojenim demonstracijama u blizini turske ambasade.

Foto:Screenshot

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/