Odgovor kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Bugojno na dopis pomoćnika načelnika Seada Karahodžića

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U vezi sa dopisom gospodina Seada Karahodžića, pomoćnika načelnika za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu navodimo da smo mi kao Klub SDP-a na ove neregularnosti koje su navedene u dopisu već odavno skretali pažnju. Pokušavali smo ovu problematiku nametnuti kroz predložene tačke dnevnog reda, ali iste nisu dobijale potrebnu većinu. Pokušavali smo dobiti odgovore postavljajući vijećnička pitanja, na koja nikad nismo dobili odgovor.

Klub SDP-a već niz godina ukazuje na sve neregularnosti općinskog načelnika. Ponukani vašim ranijim dopisima koje ste nam slali u periodu posljednjih sedam mjeseci kada nismo ni imali sjednicu Općinskog vijeća i u kojima ste vrlo argumentovano ukazali na sve neregularnosti u radu općinskog načelnika, kao tačku dnevnog reda smo na kolegiju predložili upravo očitovanje općinskog načelnika na stanje u upravi s obzirom na vaše dopise. Budući da nismo dobili potrebnu većinu, iste tačke smo predložili i na samoj sjednici. Obrazložili smo da je vrlo bitno očitovanje načelnika o vašim dopisima u kojima navodite neregularnosti i nezakonitosti o kojima nije ranije obavješteno Općinsko vijeće kao organ zakonodavne vlasti. Naveli smo da nije nimalo beznačajno što o tom informišete načelnika upravo vi, ne kao obični građanin, nego kao pomoćnik načelnika za privredu i društvene djelatnosti, dakle njegov prvi pomoćnik po funkciji. Predložena tačka, uprkos našem vrlo opravdanom zahtjevu da se ista nađe na 12.redovnoj sjednici, nije dobila potrebnu većinu.To dovoljno govori da vladajuća većina svojom šutnjom i suzdržanošću podržava načelnika u njegovim nezakonitostima.

Samo sat vremena prije održavanja sjednice smo primili vaš dopis u vezi sa tačkom dnevnog reda koja se našla na ovoj sjednici, a to je Odluka o raspisivanju javnog poziva za dodjelu stipendija za akademske 2017/2018. i 2018/2019. godinu, gdje ste kao izvjestilac bili navedeni upravo vi. Upravo smo mi iz Kluba SDP-a pročitali dio vašeg pisma u kojima navodite da vi ni u snu ne biste bili izvjestilac za ovako napisan javni poziv za dodjelu stipendija. Opet smo tražili očitovanje načelnika o ovome pismu, apelovali smo na vijećnike da je vrlo bitno ovo o čemu pišete upravo zbog funkcije koju obnašate. I ovaj put, nismo dobili nikakvo obrazloženje načelnika. Zapravo, kao da i nismo postavili pitanje. Napomenuli smo i na sjednici, a napominjemo i sada da smo mi prošle godine, kada smo dobili dopis od zaposlenika Službe za finansije u kojem isti također skreće pažnju na neregularnosti i nezakonitosti, tražili očitovanje načelnika, međutim i ovaj put problem je stavljen pod tepih.

Tražili smo nebrojeno puta izvještaj o utrošku budžetskih sredstava, što je zakonska obaveza općinskog načelnika, no isti nismo dobili, te je upravo zbog toga Klub vijećnika do sada podnosio i krivične prijave protiv općinskog načelnika. Ovo dovodi do zaključka da imamo netransparentnost u radu općinskog načelnika.

Naravno, razlog za to je i davanje sredstava udruženjima koja ne mogu opravdati svojim radom i doprinosom lokalnoj zajednici dobivena sredstva, već su to samo udruženja koja vode stranački istaknuti kadrovi.

Također, načelnik je i šakom i kapom dijelio sredstva za pomoć pri školovanju djeci stranački podobnih kadrova kojima nije bila potrebna pomoć, a socijalne slučajeve u stanju potrebe je zaboravio.

Da načelnik obmanjuje vijećnike dovoljno govori i poklonjena podrška za pokretanje Javnog poziva za zakup prostora bivše kasarne. Iako je pomoćnik načelnika za urbanizam, građenje, geodetsko-katastarske i imovinsko-pravne poslove ukazao da nije u skladu sa zakonskim propisima, načelnik se na struku oglušio i zamolio vijećnike da ga podrže, te dobio potrebnu većinu.

Mi ćemo i dalje,kao što smo i do sada nastaviti da tražimo od načelnika da radi svoj posao na zakonit način, da izvršava svoje zakonske obaveze, da se očituje Općinskom vijeću o onome o čemu nas vi izvještavate, jer, podsjećamo, Općina Bugojno nije ničija, pa ni načelnikova privatna svojina i mi pred tim činjenicama nikad nismo i nećemo okretati glavu.

KLUB VIJEĆNIKA SDP-a U OPĆINSKOM VIJEĆU BUGOJNO

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o