Od jula penzije do 10. u mjesecu!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Vlada Federacije je na 53. sjednici 13. maja ove godine donijela odluku o poduzimanju niza mjera s ciljem finansijske konsolidacije Fonda PIO, a njima su, između ostalog, određena zaduženja za Federalni PIO, Poreznu upravu te Federalnu upravu za inspekcijske poslove. Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je za “Avaz” da su, što se tiče mjera Vlade FBiH, one već počele davati rezultate te da sve institucije FBiH rade na stabilizaciji penzionog fonda.

Pozitivni rezultati

– Nastavit ćemo daljnje aktivnosti kad je riječ o stabilizaciji, očekujemo da će taj fond već sljedećeg mjeseca biti stabiliziran i da će penzije biti isplaćene do 10. u mjesecu. Sve su to omogućile upravo te mjere i njihovo kvalitetno provođenje – naglasio je Drljača.

Dodao je da je osnovni zaključak da su hitne mjere Vlade FBiH urodile plodom, što će se vidjeti već narednog mjeseca prilikom isplate penzija.

– Bilježimo povećanje broja zaposlenih, što svakako doprinosi našem optimizmu, a kriza koja je nastala zbog povećanog broja penzionera bit će sanirana – zaključio je Drljača.

Amel Lizde, portparol Federalnog zavoda PIO, rekao je da je Zavod, u skladu sa zaključcima Vlade FBiH, prestao izdvajati sredstva za pomoć udruženja penzionera i stambene kredite zaposlenicima, ali da su uštede po tom osnovu oko 0,05 posto.

– Zavod kontinuirano vrši smanjenje administrativnih, odnosno troškova vlastitog funkcioniranja, te je planiran i program daljnjih ušteda. Tome najbolje svjedoči činjenica da su administrativni troškovi Zavoda, koji su 2010. godine iznosili 2,58 posto, u 2015. smanjeni na 1,61 posto – pojasnio je Lizde.

Dodao je da se dug pravnih subjekata koji još funkcioniraju prema Zavodu procjenjuje na 950 miliona KM bez kamata. Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović pojasnio je da je svakako pojačan nadzor subjekata te da rade maksimalnim kapacitetom.

Povećanje prihoda

– Pojačani nadzor urodio je plodom, mi imamo tendenciju rasta javnih prihoda. Poredeći s regionom, mi imamo najveći rast prihoda u prvih pet mjeseci ove godine. Bilježimo rast prihoda od 11,03 posto – naglasio je Isović.

25

Drljača: Nastavit aktivnosti      Lizde: Smanjeni troškovi          Isović: Kontinuiran rad              Ajdinović: Izrečene kazne

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da je od 23. maja do 22. juna broj obavljenih nadzora 2.099 te da je broj izdatih zapisnika 1.777.

– Broj prekršajnih naloga je 808, a iznos kazni je 877.778 KM. Prikupljeno je 404.338 KM po osnovu naknade za vode, šume, ceste i zrak. Izdali smo 135 rješenja o otklanjanju nedostataka i 95 rješenja o privremenoj zabrani rada. Od 2.121 kontroliranih ustanovljena su 274 radnika koja su radili nacrno – pojasnio je Ajdinović.

Zaduženja institucija FBiH

– Federalni zavod PIO zadužen je da izradi program smanjenja troškova njegovog funkcioniranja te da novac od doprinosa i drugih izvora troši isključivo za isplatu penzija i materijalne troškove, zatim da hitno obustavi davanje svih oblika kredita zaposlenicima, kao i pomoći udruženjima, stipendija i drugih davanja za koja nema zakonskog osnova.

– Porezna uprava FBiH zadužena je da hitno sačini i realizira plan pojačanog inspekcijskog nadzora vezanog za neplaćanje ili nepravovremeno plaćanje obaveznih doprinosa za PIO te da pokrene odgovarajući postupak protiv obveznika koji uz plaću ne uplate i doprinose.

– Federalna uprava za inspekcijske poslove dobila zadatak da hitno sačini i realizira plan pojačanog nadzora u oblasti radnih odnosa radi suzbijanja rada nacrno.

Izmjene propisa

Ajdinović je dodao da Uprava priprema i prijedloge potrebnih izmjena i dopuna propisa.

– Prijedlozi izmjena i dopuna odnosit će se na Zakon o radu, Zakon o doprinosima, Zakon o prekršajima, Zakon o inspekcijama, Zakon o unutrašnjoj trgovini i Zakon o fiskalnim sistemima – kazao je Ajdinović.

Autor: E. HALIMIĆ

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/