Od danas će biti sve više dnevnog svjetla

Bugojno
https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Prošla noć na sjevernoj Zemljinoj polutki bila je najduža, a dan najkraći

Zimski solsticij nastupio je jučer u 22:36 sati, odnosno trenutak u kojem Sunce u svom prividnom kretanju doseže svoju najjužniju tačku. Službeno je počela zima, što znači da nas od danas čekaju dulji dani i dani s više dnevnog svjetla. Prošla noć na sjevernoj Zemljinoj polutki bila je najduža, a dan najkraći.

Pod tim se misli na period od izlaska do zalaska sunca. Jučer je sunce izašlo u 7:34, a zašlo je u 16:15. Dan je stoga trajao skoro sedam sati kraće nego noć. No nakon solsticija dani će postajati sve dulji tako da će se zalazak sunca do kraja godine pomaknuti na 16:20 i bit će pet minuta više danjeg svjetla.

Šta je zimski solsticij?

Datum zimskog solsticija, najkraćeg dana u godini na sjevernoj polutci, najčešće se poklapa s prvim danom zime. No datum zimskog solsticija može varirati od 20. do 23. decembra. Zimski solsticij označava veliku godišnju prekretnicu, astronomski početak zime te prelazak u period kada dani postaju sve dulji i svjetliji, a noći sve kraće.

Izraz solsticij potiče od latinskog solstitium, što znači “mirovanje sunca”. Zimski solsticij je događaj koji su slavili drevni narodi te ih je ova pojava izbezumljivala. Zbog kratkog dana u mnogim drevnim kulturama 21. decembar se slavio kao dan smrti i ponovnog rođenja božanstava koja su simbolizirala plodnost, svjetlost i Sunce.

Na južnoj polutci najdulji dan u godini

Dok je kod nas jučer bio najkraći dan, situacija je potpuno drukčija na južnoj polutci, gdje živi samo deset posto svjetske populacije. Dakle, tamo decembarski solsticij označava najdulji dan u godini i početak ljeta. Svi oni koji stanuju unutar Arktičkog kruga tokomsolsticija neće ni vidjeti Sunce jer kod njih sad vlada polarna noć.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/