Obilježavanje Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Sarajevo, 19.10.2015. – CARITAS BK BiH akcijom „Gledaj. Misli. Djeluj” ove godine je, obilježavajući Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima, organizirao izložbu fotografija na ovu temu u Katoličkom školskom centru “Sv. Josip” Sarajevo, a istu je otvorila ambasadorica Maureen Cormack. U svom obraćanju Cormack je naglasila: „Sudovi i tužilaštva moraju nastaviti sa energičnim istragama, procesuiranjem i osuđivanjem lica odgovornih za trgovinu ljudima, uključujući saučesnike među zvaničnicima, te moraju odrediti odgovarajuću kaznu“.
Prisutnima se obratio i zamjenik Ministara bezbjednosti Mijo Krešić te predstavnici Caritas-a i Mreže RING.

U okviru natječaja “Svojim novcem podržavaš trgovinu djecom!” u okviru akcije Gledaj. Misli. Djeluj. sakupili smo odlične fotografije koje prikazuju problem prosjačenja djece koji predstavlja značajan problem u Bosni i Hercegovini. Odabrane su i nagrađene tri najbolje fotografije.

Ovaj projekat je jedan od napora koji ulaže CARITAS BK BiH kako bi upozorili javnost da davanjem novaca djeci koja prose na ulici, odnosno davanja “milostinje”, zapravo znači podržavanje trgovine djecom, te da na taj način sudjelujemo u iskorištavanju djece i produljavamo njihov boravak na ulici.

U okviru obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Fondacija „Lara“ je, uz podršku sa Ministarstvom sigurnosti BiH, provela kampanju Pet do 12, Vrijeme je, Zaštitimo djecu koja prose usmjerenu na podizanje javne svijesti i mobilizaciju građana i predstavnika institucija. Radni sastanci sa predstavnicima institucija i ulične akcije organizirani su od 12. do 16. oktobra u 12 gradova BiH: Bijeljini, Tuzli, Brčko distriktu, Modriči, Derventi, Banjaluci, Zenici, Kaknju, Bratuncu, Višegradu, Goraždu i Mostaru.

Ira Imamović

Senad Tahmaz

Admir Dervičević

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/