NOVO U BUGOJNU: Laboratorija za analizu kvalitete mlijeka u Bugojnu u prostorijama Veterinarske stanice

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Proizvođačima mlijeka u gornjovrbaskoj regiji na raspolaganju je moderna laboratorija za ispitivanje kvalitete mlijeka u prostorijama Veterinarske stanice u Bugojnu.

Laboratorija je otvorena u okviru projekta koji finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Međunarodna organizacija za razvoj Kraljevine Švedske (SIDA).

Kako je kazala dr. veterinarske medicine Merima Manjušak-Mlivo, rezultati analize mlijeka veoma su važni kooperantima koji svakodnevno predaju mlijeko u otkupne stanice.

“Mi ovdje radimo fizikalno-hemijsku analizu mlijeka, odnosno određujemo postotak proteina, masnoće i kiselosti mlijeka, i utvrđujemo prisustvo vode i antibiotika. Možemo otkriti, također, ako je u mlijeko sipana voda, kao i prisustvo nekih drugih procesa”, naglasila je.

Dodala je da farmeri s područja gornjovrbaske regije mljekari „Meggle“ dnevno isporuče 5-6 hiljada litara mlijeka, te da je i zbog toga rad laboratorija za ispitivanje kvalitete mlijeka od ogromnog značaja.

Pozvala je sve zainteresirane kooperante da iskoriste usluge tog laboratorija kako bi što više poboljšali kvalitet mlijeka, čija otkupna cijena zavisi upravo od dobijenih parametara.

“Analizom podižemo kvalitet mlijeka, na način da proizvođači ponude mljekari količine za koje je ustanovljeno da su i najkvalitetnije. Osim toga, ovdje dobijaju informaciju da li je hrana koju koriste za ishranu stoke dobra, ili je treba mijenjati”, istakla je dr. Merima Manjušak-Mlivo.

Po njenim riječima, implementacija projekta počela je u maju, a usluge laboratorija za ispitivanje kvalitete mlijeka trenutno koristi oko 80 kooperanata iz Bugojna i Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Stavljanje u funkciju ove laboratorije dodatno je unaprijedilo rad Veterinarske stanice, koja će i ovu godinu okončati pozitivnim poslovnim uspjehom.

fena

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/