NOVI ZAKON: Ko vozi pijanog saputnika plaća 40 KM

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Zakon o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa u BiH trebalo je da stupi na snagu, ali je vraćen na doradu. Ovaj zakon je čista kozmetika i opasnost će i dalje vrebati na svakom kutu, jer je naglasak stavljen na visoke kazne, a ne na prevenciju smatraju stručnjaci iz oblasti prometa.

Drakonske kazne, a preventiva nula, tako novi zakon o sigurnosti prometa ocjenjuju neki stručnjaci iz oblasti prometa ističući kako je struka novim zakonom htjela spriječiti nesreće i smrti na putovima, dok su se političari uhvatili kako što više kazni da naplate.

”Ispit je nula jer se provodi kako se provodio prije 40-50 godina, sveden na četiri poligonske radnje koje svijet ne poznaje u obuci”, smatra Zdravko Ivić, predsjednik udruženja auto-škola, Banjaluka.

S druge strane, postoje mišljenja da je zakonski riješeno pitanje preventive uvođenjem teoretske nastave koju izvode licencirani prometni inženjeri, ali da je problem slaba ili nikakva zainteresiranost za ta predavanja.

”Zato je moj prijedlog bio ranije da preventiva ipak bude preko osnovnih škola jer djeca tada najlakše upijaju znanja. Kad se formira čovjek da se formira i prometna kultura”, kaže Slobodan Vujić, iz AMD “Sigurnost”, Bijeljina.

”Tu je ušao svako, ne mora značiti da ako je čovjek diplomirao na prometu da je stvoren za obuku, jer obuka je jedna specijalnost pa bi trebalo da ljudi koji to rade malo više znaju o obuci”, kaže Zdravko Ivić, predsjednik udruženja auto-škola, Banjaluka.

U regularnost polaganja i vještinu i spremnost vozača početnika sumnjaju i građani.

Struka je predlagala da se uvede obveza da se postave dvije kamere u automobil u kojem se polaže vozački ispit kako bi se provjerila regularnost, ali ima i mišljenja da to zahtjeva dodatna financijska sredstva i na neku način remeti mir.

Veliki problem koji je i to što je u novom zakonu predviđeno da se do najteže kategorije D može doći direktno sa B kategorije.

”Gdje ćemo dozvoliti da s B kategorije može polagati čovjek koji nije osjetio ni što je vozilo, da nam vozi djecu, a nije vozio ni paketiće. Zar je to normalno? D je najveća kategorija, tamo se radi o masi ljudi. Zar je isto rasuti ljude i paketiće? Paketiće ćemo pokupiti ljude nikad nećemo”, kategoričan je Ivić:

Da sigurnost na putovima nije na zadovoljavajućem nivou pokazuju i policijski izvještaji.

”U mjesecu listopadu registrirano je osam prometnih nezgoda koje su prouzrokovali početnici vozači do dvije godine vozačkog iskustva što je za 700 posto više u odnosu na isto razdoblje protekle godine”, priopćeno je iz CJB Bijeljina.

I dok preventiva nikoga ne zanima, a žrtve se zbrajaju, političari pripremaju visoke kazne: 100 do 300 KM kazne za vozače koji budu pričali na telefon tijekom vožnje, od 400 do 1.000 KM za prekoračenje brzine od 30 km na sat, 40 KM ako na mjestu suvozača bude pijana osoba.

abcportal.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/