Novi radar u Banjoj Luci po svakom satu “upecao” 250 vozača

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Iako je policija na vrijeme upozorila građane da će na putevima koje pokriva CJB Banjaluka biti postavljan i premještan “dual red fleks radar”, koji bez zaustavljanja bilježi prekršaje brzine, broj kažnjenih će, po svemu sudeći, biti frapantan, pišu Nezavisne novine.

O tome svjedoči i podatak da je u nedjelju za svega sedam sati rada na jednom pravcu na području Banjaluke ovaj uređaj zabilježio čak 1.764 prekršaja prekoračenja brzine, što dovoljno govori o tome da se mnogi za volanom ponašaju nesavjesno. Ili, budimo precizniji – radar je, u konkretnom primjeru, po svakom satu “upecao” oko 250 vozača koji su papučicu gasa stisnuli više nego što to saobraćajni znak dozvoljava.

“MUP RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise uz maksimalnu opreznost prilikom kretanja u saobraćaju”, kazala je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a RS.

Stručnjaci ističu da je policija krajnje korektno postupila kada je vozače upozorila na ovu kontrolu, iako ne postoji zakonska obaveza da se ovakve akcije najavljuju. Korištenje ovakvih uređaja, po riječima Milenka Jaćimovića, predsjednika Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, donosi značajan efekat, jer, kako je precizirao, stacionarni radar “mijenja” 12 saobraćajnih policajaca.

“Radarska kontrola postiže dobre rezultate, ali samo u jednom segmentu, a to je kažnjavanje. Ipak, represija ne može sama da riješi problem ni u jednoj državi u svijetu. Isključivo kombinacija tri stuba, a to su, pored represije, još i edukacija i naučnoistraživački rad, donosi pun efekat”, naveo je Jaćimović.

“Dual red fleks radar” MUP RS je nabavio u novembru prošle godine. Riječ je o uređaju koji može da mjeri brzinu u šest saobraćajnih traka, u oba pravca, i to i u slučajevima kada su vozila do 500 metara udaljenosti. Može da radi po kiši, snijegu, ali i noću. Posebno je bitno što svaki od uređaja ima memoriju na koju policajac ne može da utiče, što znači da je onemogućena mogućost brisanja evidentiranog prekršaja.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/