Novi prijedlog EU: Građani BiH će ulazak u zemlje Schengena plaćati 50 eura?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Budući sistem registracije putnika Evropske unije mogao bi da donese do dvije milijarde eura godišnje a novac može da bude iskorišten da se nadoknade smanjenja budžeta EU.

Tarife će u okviru budućeg sistema za odobravanje putovanja plaćati građani zemalja koje nisu u EU a nisu im potrebne vize za putovanja u Schengen, što bi se moglo odnositi i na građane BiH.

Sistem EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) primjenjivao bi se samo za građane zemalja kojima nisu potrebne vize za schengensku zonu dok će građani članica EU biti izuzeti zahvaljujući načelu slobodnog kretanja radnika.

Ako Velika Britanija izađe sa jedinstvenog tržišta, ETIAS će važiti i za Britance, piše Euraktiv Francuska.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rudd rekla je za “BBC” da bi britanski građani mogli da plaćaju za posjetu EU nakon što ta zemlja napusti blok.

Rudd je komentarišući činjenicu da Evropska komisija razmatra dozvole za putovanja u okviru bezviznog režima istakla da bi to bilo iznenađenje i to nepoželjno, “ali da ne treba odbaciti” tu mogućnost.

Istovremeno je Evropska komisija odlučila da u projekat ETIAS, koji će biti predstavljen u novembru, ne uključi London.

Naime, projekat neće biti pod nadzorom Britanca Juliana Kinga, budućeg evropskog komesara za bezbjednost, čiji izbor danas treba da potvrdi Evropski parlament.

Projekat sistema ETIAS biće povjeren Grku Dimitrisu Avramopulosu, evropskom komesaru za migracije i unutrašnje poslove.

Prema britanskim izvorima, interesovanje Atine za taj projekat možda “ima više sa finansijama nego sa bezbjednošću”.

Istovremeno je francuski izvor potvrdio da je finansijska strana projekta glavna motivacija jer će predstavljati novi izvor prihoda za EU.

Budžet EU za 2014-20. je smanjen i bloku u sve izazovnijim vremenima nedostaju sredstva a ETIAS bi, prema računicama Euraktiva, lako mogao da donese pola milijarde eura godišnje do 2020.

Američka ESTA trenutno košta 14 dolara po putniku. Prihod ESTA narastao je ѕа 177,8 miliona dolara u 2013. na 193,2 miliona u 2015. sa ukupno 13,8 miliona putnika u toj godini, pokazuju američki zvanični podaci.

Sličan evropski sistem mogao bi da donese znatno više novca, s obzirom da je Evropa najveća svjetska turistička destinacija. Prema podacima Svjetske turističke organizacije, kontinent je u 2015. privukao 602 miliona turista od ukupno 1,2 milijarde u svijetu.

Komisija procjenjuje da je u 2014. u zemlje Schengena ušlo 30 miliona ljudi iz zemalja kojima se ne traže vize i da će taj broj do 2020. narasti na 39 miliona. Ako EU uvede ETIAS tarife od 13 eura, što je cijena kao za američku ESTA, prikupiće više od 500 miliona eura za evropski budžet svake godine.

Međutim, jedan izvor je rekao za Euraktiv da bi suma mogla da bude daleko veća jer o tarifama još nije postignut dogovor i one će vjerovatno biti više. Sa cijenom od 50 eura ETIAS bi do 2020. donosio više od dvije milijarde eura godišnje.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/