Novalić odgovorio na #FadileOprosti

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić trenutno je naj(ne)popularnija osoba na društvenim mrežama u našoj zemlji, a sve zbog izjava o “navikama i rasipništvu” građana koji novac troše na cigarete, kafu, vino… U razgovoru za televiziju N1 Novalić je pojasnio zbog čega je dao izjavu koja je pokrenula lavinu komentara.

Korisnici društvenih mreža, pogotovo Twittera, krenuli su sa akcijom #FadileOprosti kroz koju su na satiričan način komentarisali Novalićeve izjave o rasipništvu bh. građana.

Vidite, na prvom mjestu je bila kafa na drugom cigare, na četvrtom pivo na osmom vino, a unutar toga znamo da Bingo ne prodaje gorivo, ne prodaje kartice za telefone, a mi znamo saberimo sve telekom operatere to je milijardu maraka i goriva još milijardu maraka, znači u 10 produkata”, kazao je Fadil Novalić prije dva dana.

Objasnio je večeras zašto je dao takvu izjavu.

Ja sam to pomenuo u svjetlu da potrošačka korpa nije nešto prema čemu se može raditi indeksacija minimalne plate. Ja sam bio šokiran poretkom potrošnje kod nas i rekao sam samo istinu. Ne znam zbog čega ovo društvo nije spremno prihvatiti istinu i da trošimo toliko puno sporednih stvari. Ja sam to izjavio u kontekstu da to nije dobro mjerilo. To je sada izazvalo negativnu reakciju gdje ljudi govore da im Novalić ne da pušiti, piti pivo i neke druge konotacije. Naravno da nismo ciljali na to, ne daj Bože”, kaže Novalić.

Kako kaže, nema vremena da prati društvene mreže.

Danas sam razgovarao sa predstavnicima Krivaje, penzionerima, predstavnicima kulture, socijalno-ekonomskim vijećem… Društvene mreže jesu svojevrstan barometar, ali ja po tome ne mogu raditi. Nisam mislio onako kako je protumačeno, ali ne znam što boli građane kada kažemo istinu. Hoće li građanima biti bolje ako im ne kažem da smo za 20 godina izgubili trećinu beba kada je u pitanju rađanje. Od 1996. godine pa do 2015. godine rađa se za trećinu manje beba. Hoće li im biti lakše ako im to ne kažem”, kazao je Novalić za N1.

fokus.ba/N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/