Novalić o protestu boraca: Zloupotrebljeni su na jedan način

Foto: N1
https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić za N1 je kazao da Vlada nije uspjela, uprkos svim naporima, da uđe u pregovore i čuje zahtjeve boraca koji danima protestuju ispred zgrade Vlade FBiH.

“Sutra ćemo održati Vladu FBiH posvećenu sa samo tom tačkom gdje ćemo napraviti analizu svega što smo uradili za boračku populaciju i svega onoga što su naveli u Rezoluciji da je njihov zahtjev. Napravit ćemo analizu šta to znači za društvo i upoznati javnost sa tim. I njih i javnost i borce koji nisu tu”, izjavio je Novalić.

Na pitanje ima li rješenja za zahtjeve boraca, premijer Vlade FBiH je odgovorio:

Za sve ima rješenje, ali ono mora biti u granicama mogućeg. Odlučni smo da nađemo rješenje. Vlada FBiH daje 670 miliona KM za boračke populacije od 1,9 milijardu KM koliko su njeni prihodi. To znači da trećina ide za boračke populacije. Manje pomažemo penzionere nego borce.”

On je naglasio da ispunjavanje zahtjeva u formi koju traže borci koji protestuju – “to nije moguće”.

Ali ima rješenje i put kojim smo krenuli sa svim organizacijama. Svi su se složili i oba parlamenta. To smo usvojili na Vladi sporazumno o nesmanjivanju boračkih davanja.  Na parlament smo dali da se donese zakon koji omogućuje registar i definiranje reprezentativnosti boračkih udruženja“, izjavio je Novalić.

Demobilisani borci koji 12. dan borave u šatorima ispred Vlade Federacije BiH jučer su najavili mogućnost samospaljivanja, u slučaju da se do nedjelje ne ispune njihovi osnovni zahtjevi.

Fadil Novalić je kazao “da mu je žao što borci stoje ispred na vrelom suncu”.

I žao nam je što nisu pristali na kontakt i bojimo se da su na jedan način ti ljudi zloupotrebljeni, jer imamo i takvih indicija. Naš interes je mnogo veći da to rješavamo nego od interesa organizatora skupa, iako ne znamo ko je to“, kazao je Novalić.

N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/