Novalić: Ispunit ćemo obećanje o zapošljavanju 50.000 ljudi

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/

Federalni premijer Fadil Novalić ocijenio je u razgovoru za “Avaz” da svi parametri govore da su aktuelna koalicija na federalnom nivou (SDA – SBB – HDZ) te Vlada koju predvodi zaustavili negativne socioekonomske trendove.

– Rezultati koje smo ostvarili najviše govore o stručnosti ministara, saradnji unutar koalicije, ali i cjelokupnoj posvećenosti da se aktivnosti definirane Akcionim planom za realizaciju Reformske agende u potpunosti provedu – kaže Novalić.

Svoje tvrdnje potkrepljuje činjenicama da je smanjen broj nezaposlenih te povećan broj zaposlenih, kao i da je u posljednjih 14 mjeseci zabilježeno novih 19.000 zaposlenih.

– Bilježimo rast bruto društvenog proizvoda, ali potrebne su tri-četiri godine kumulacije rasta BDP-a da bi se to znatno osjetilo. Siguran sam da će Vlada ovakvom dinamikom, s mjerama zapošljavanja koje poduzimamo, ispuniti dato obećanje o zapošljavanju 50.000 ljudi u okviru četiri godine – izričit je premijer Novalić.

Kao najveći izazov vidi rješavanje pitanja redovnih isplata penzija, odnosno velikog deficita u Zavodu PIO/MIO od oko 192 miliona KM.

– Očekujemo da ćemo ovaj problem, koji je nastao zbog neozbiljnog odnosa spram penzionog fonda u nekom prošlom vremenu, uskoro riješiti. Naravno, ovdje se suočavamo i s posljedicama neadekvatnih zakonskih i drugih rješenja, kao naprimjer povećanja u penzionom fondu koja su urađena u proteklom periodu, a koja nisu imala osnovu u prihodima – ocijenio je premijer Novalić.

fena

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/