Nova godina počinje udarima na džep građana BiH: Evo šta sve poskupljuje u januaru 2017.

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Od Nove godine na snazi će biti i nove cijene cigareta u BiH. Proizvođači i distrubuteri bili su dužni do 30. novembra Upravi za indirektno oporezivanje dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta

Prvi dan nove 2017. godine znači i novi udar na džepove građana Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) 23. novembra odobrila povećanje cijene električne energije, to je samo početak, piše N1.

Struja

Podsjećamo, FERK je na sjednici odobrio povećanje cijena struje za potrošače Elektroprivrede HZ HB, a povećat će se za kućanstva u prosječno iznosu od 1.45 posto, dok su za kategoriju ostala potršnja cinene niže za 3.04 posto.

Cijene električne energije su promijenjene na prijedlog Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, dok se cijene električne energije Elektroprivrede BiH neće mijenjati, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika FERK-a.

Ranije smo objavili da je Regulatorna agencija za komunkacije potpisala saglasnost na cjenovnike u fiksoj telefoniji.

I ova odluka, kao i odluka o poskupljenju struje stupa na snagu 1. januara. U saopštenju je navedeno da su operateri izvršili usklađivanje cjenovnika, koje su potom dostavili RAK-u na saglasnost.

Agencija je nakon sprovedene analize, dala saglasnosti na izmjene cjenovnika Telekoma Srpske a.d. Banja Luka, BH Telecom d.d. Sarajevo i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, sa datumom stupanja na snagu od 1. januara 2017. godine.

Izmjene se odnose na uvođenje jedinstvene cijene za pozive prema fiksnim mrežama u BiH, te definisanje cijena prema drugim mobilnim mrežama u BiH. Cijene poziva prema fiksnim mrežama u BiH koje su definisane od strane operatora iznose od 0,04 KM/min do 0,048 KM/min i niže su od granične cijene definisane Pravilom 67/2012 koja iznosi 0,052 KM/min.

Fiksna telefonija

Na snazi će biti sljedeći cjenovnici fiksne telefonije.

BH Telecom d.d. Sarajevo uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,042 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže BH Telecoma je povećana za 27,27% dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH snižena za 19,23%. Također, BH Telecom je ukinuo popust na cijene poziva unutar fiksne mreže u periodu slabog saobraćaja (radni dani 19:00 do 7:00, nedelja i državni praznici 00:00 do 24: 00) koji je iznosio 25%.

Telekom Srpske a.d. Banja Luka uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,040 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže Telekoma Srpske je ostala na istom nivou, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH snižena za 23,08%.

Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,048 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar je povećana za 37,14%, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH ostala na postojećem nivou.

Cigarete

Od Nove godine na snazi će biti i nove cijene cigareta u BiH. Proizvođači i distrubuteri bili su dužni do 30. novembra Upravi za indirektno oporezivanje dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta.

One su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne minimalne akcize na cigarete, i iznos akcize za duhan za 2017. godinu.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu je definisano da će se od 1. januara 2017. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza:

(a) Proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta
(b) Specifična akciza u iznosu od 67,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,35 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,42 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2017. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 % minimalne akcize na cigarete u 2016. godini i iznosi 96,80 KM po kilogramu. Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Međutim, tu se ne staje.

Kafa, gorivo…

Nešto ranije ove godine cijena kafe u maloprodaji je povećana. Rast se očekuje i naredne godine. Povećanje cijene kafe se očekuje u 2017. godini jer proteklih mjeseci značajno raste cijena visokotarifne robe na svjetskom tržištu.

Sredinom oktobra 2016. godine mnoge je obradovala vijest da Parlamentarna skupština BiH nije podržala prijedlog da se cijena goriva ponovo optereti za 15 feninga po litru. Međutim, akcize na naftu i naftne derivate ponovo će pred Vijeće ministara BiH – a nakon toga i u parlamentarnu proceduru.

U pismu namjere MMF-u, vlasti BiH su se obavezale da će aktuelne cijene akcize za naftu i naftne derivate povisiti za 15 feninga po litru, a navodno to entitetski premijeri pokušavaju još od septembra prošle godine.

N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/