NORVEŠKA ZOVE RADNIKE Dajemo vam 10 puta veću platu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Prema podacima Hrvatske ljekarske komore iz prve polovine ove godine, od ulaska Hrvatske u EU gotovo 1.100 ljekara prikupilo je svu potrebnu dokumentaciju i zatražilo potvrde od Komore da napuste sistem.

Do sad je to i učinio svaki treći od njih, što je između 300 i 350 ljekara. Takav će se trend, čini se, i nastaviti, posebno zbog primamljivih ponuda koje doktorima i dalje stižu iz evropskih zemalja.

“Potražnja je za hrvatskim ljekarima je sve veća, posebno jer su prepoznati kao izuzetno vrijedni  dobro obrazovani. Pojedine bolnice čak insistiraju isključivo na hrvatskim doktorima”, priča Zrinka Gugić koja je osnovala firmu koja posreduje između stranih kompanija i hrvatskih radnika, piše Slobodna dalmacija.

“S druge strane, i ponude koje se stavljaju pred doktore su sve atraktivnije. Tako smo započeli i pilot-projekt saradnje sa Norveškom, koja nije članica EU-a, ali ima najviši standard i ljekarima nudi fantastične uslove rada”, objašnjava Guguć.

Trenutno nude radno mjesto za dva ginekologa u Hamerfestu, najsjevernijem gradu Evrope.

Riječ je o bolnici koja ima Odjelenje ginekologije, a radni uslovi omogućavaju da doktor radi fleksibilno, pa na primjer mogu dvije nedjelje da radi tamo, a dvije nedjelje nakon toga da provedu u Hrvatskoj. Takođe, postoji opcija da rade tri mjeseca u Norveškoj, pa da se vrate na tri mjeseca u Hrvatsku, odnosno kako želi.

Iako, ne vole da se govori o primanjima, jer ne žele da to bude glavni razlog za dolazak u njihovu zemlju, dovoljno je reći da je mjesečna plata koju nude deset puta veća od mjesečne plate doktora u Hrvatskoj.

To znači da za dvije, tri godine možete da zaradite poprilične iznose, posebno zbog toga što je i život na krajnjem sjeveru puno povoljniji u smislu poreza, ali i ostalih davanja i cijena uopšteno.

Nakon potpisivanja ugovora o radu s norveškom bolnicom, pristupa se učenju norveškog jezika.

Kurs se sprovodi u Hrvatskoj u trajanju od šest mjeseci i za to vrijeme se prima naknada za život, tzv. stipendija od norveške bolnice, priča Zrinka Gugić, mlada preduzetnica i pravnica, koja takođe, kao profesorka švedskog jezika, priprema medicinsko osoblje za odlazak u Švedsku.

Ova Osječanka kaže i kako se trenutno u Švedskoj takođe otvaraju nove bolnice i prvi kadar koji im je prijeko potreban, a to su specijalisti opšte medicine, a kasnije i svi ostali specijalisti, kao i medicinsko osoblje.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/