NK Iskra među odabranim klubovima u našoj zemlji

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Najčitaniji sportski portal u našoj zemlji ali i šire SportSport.ba objavio je listu klubova koji su nekada igrali važnu ulogu u domaćem fudbalu, od kojih danas neki čak i ne postoje, ili se takmiče u amaterskim rangovima.
Među 15 odabranih timova našla se i Iskra, a na spisku  su između ostalih i Posušje, Laktaši,  Jedinstvo, Rudar Kakanj, Brotnjo, Orašje, Modriča Maxima, Žepče i drugi…

13. NK Iskra Bugojno – Nogometni klub Iskra iz Bugojna ove godine slavi 70. rođendan. Tokom svog postojanja Iskra je imala mnogo uspona i padova, a svakako treba naglasiti da je klub iz Bugojna u sezoni 1984/1985 bio član Prve lige Jugoslavije. U Iskri je ponikao veliki broj sjajnih fudbalera, a bugojanska škola fudbala dala je i nekoliko bosanskohercegovačkih reprezentativaca. Igrači koji su igrali za reprezentaciju, a ponikli su u Iskri Vlatko Glavaš, Edin Ramčić, Sead Seferović, Tomislav Piplica i Mehmed Alispahić, dok je najbolji poslijeratni fudbaler Iskre Ermin Zec,  aktuelni reprezentativac naše zemlje. Svakako da treba spomenuti i Edina Smajića, nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje koji je u svojoj karijeri najbolje partije pružao u dresu Iskre i Čelika, kao i Stjepana Tomasa, proslavljenog hrvatskog reprezentativca koji je prve fudbalske korake napravio u Iskri. Iskra je 1985. godine osvojila i Mitropa kup (srednjoevropski kup) 1985. godine, a u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nastupala je u sezonama 2000/2001, te 2001/2002. U premijernom izdanju Premijer lige Iskra je zauzela 9. mjesto na tabeli, a zanimljivo je da u 21 susretu odigranom na Jakliću nije izgubila. Sezonu kasnije Iskra je zauzela 16. mjesto na tabeli i ispala je iz društva najboljih bh. klubova i od tada traje lagani pad bugojanskih Plavih. Iskra se trenutno takmiči u Drugoj ligi Zapad i nakon prvog dijela sezone nalazi se na vodećem mjestu, a navijači Iskre vjeruju da će se njihov ponos u godini u kojoj slavi 70. rođendan uspjeti vratiti u Prvu ligu Federacije BiH, piše ovaj portal.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/