Niz događaja u Bugojnu povodom Ramazanskog bajrama

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Muslimani širom svijeta sutra će dočekati jedan od najvećih blagdana u islamskoj tradiciji – Ramazanski bajram.Tim povodom, na području Medžlisa IZ-ce  Bugojno bit će upriličen bogat vjerski program, te realizovano nekoliko događaja, koji će obilježiti predstojeće bajramske dane u našem gradu.

Bajram-namaz će se klanjati u svim džamijama na području Medžlisa IZ-ce Bugojno, s početkom u 6 sati. Najveći broj vjernika očekuje se, kao i ranijih godina, u Kulturnom centru princeze Dževhere. Nakon klanjanja bajram-namaza, planiran je obilazak mezarluka uz džamije. Sutra, prvog dana Bajrama, glavni imam u Bugojnu Vehid ef. Arnaut, upriličit će prijem za predstavnike vjerskog, političkog i javnog života, dok će u 13 sati u džematu Glavice biti organizovan tradicionalni Mevlud.

Drugi dan Ramazanskog bajrama bit će u znaku Dana šehida. Na Centralnom šehidskom mezarju u našem gradu u subotu, u 9 sati, bit će proučena Fatiha i dova pred duše svih šehida, koji su poginuli braneći državu od agresije u periodu 1992.-1995. godina. Bit će, također, organizovane posjete mezarjima u Jakliću, Vrbanji, Gračanici, Donjićima, Udurlijama, Kotezima i Ždralovićima. U 12.45 sati, u svim džamijama bit će proučen Jasini šerif i dova, u znak sjećanja na sve bugojanske šehide. Program obilježavanja ovogodišnjeg Ramazanskog bajrama u Bugojnu obilježit će i najavljena svečanost otvaranja Centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima, u subotu u 21 sat.

 

rtv.bugojno.org / Mevlida Ridžal

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/