Nijemci traže zanatlije: 700.000 radnih mjesta za koje ne treba diploma

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Nijemci vape za bravarima, što dokazuju i hrvatski portali za zapošljavanje koji su objavili ponude koje je teško odbiti.

“Plata je u slučaju bravara od 1.500 do 2.500 eura mjesečno. Dakle, to se odnosi na 35 radnih sati tjedno, ali idu u moguće prekovremene sate koji se plaćaju do 25 posto više”, pojasnio je Nikša Demović sa portala Posao.hr za RTL.

Praznici i nedjelje plaćeni su, pak, od 50 do 100 posto više.

“Njemački poslodavci čak pokrivaju troškove prevoza do Njemačke, plaćaju im obrazovanje, kurseve njemačkog jezika, certifikate za obavljanje posla kao i razne druge beneficije. U to ubrajamo čak i prijavu na zdravstveno i penziono osiguranje njemačkog zdravstvenog sistema”, pojasnio je Demović.

Dok su u BiH, Hrvatskoj i Srbiji potcijenjeni, u Njemačkoj samo čekaju zanatlije. Nedostaje im tesara, zidara, mesara, pekara i staklara, a od četvorogodišnjih škola – to su medicinski tehničari.

Također, malo je poznata informacija u javnosti je da je zemlja sa najstabilnijom ekonomijom u Evropi početkom januara pokrenula program “Posao za radnike Zapadnog Balkana 2016-2020″, u okviru koga se građani Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore izjednačavaju sa onima iz EU.

Udruženje “Reintegracija” iz Novog Pazara, koje ima poslanice u 20 gradova širom zemlje, postalo je ravnopravni partner u ovom programu, a njihov direktor Kadrija Mehmedović otkriva detalje i procedure za sve zainteresovane.

– Najvažnija informacija je da je njemačka vlada napravila olakšice za naše građane. Oni su sada potpuno izjednačeni sa radnicima koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije. Za početak nam više nisu potrebne nostrifikovane diplome, što je ranije bio veliki problem. U prošlosti je bilo neophodno da se obavi prekvalifikacija radne snage, dodatno polaganje ispita i odlazak na razne prakse, a sve to je bilo jako skupo i trajalo je dugo. Sad je to prošlost – objašnjava on.

Sljedeća je, kako kaže Mehmedović, to da je potrebno minimalno znanje njemačkog jezika.

– Potrebno je samo položiti osnovni, A1 nivo, i to bez ikakvih naknadnih testiranja znanja i plaćanja istih – navodi on i naglašava da radnik ima pravo i na spajanje porodica, što takođe nije bio slučaj.

Što se procedure tiče, ona je brza i jednostavna. Ne traje duže od mjesec dana.

– Prvo treba naći poslodavca u Njemačkoj. To je moguće uraditi slanjem CV na objavljene oglase za posao, ili jednostavno preko rođačkih i drugih veza. Ovaj korak neće biti problematičan, jer se u Njemačkoj cijene radnici sa naše teritorije, a trenutno je otvoreno oko 700.000 radnih mjesta. Poslije ovog koraka, potpisuje se ugovor sa poslodavcem i šalje se zahtjev za radnu dozvolu, na koji se čeka oko 15-20 dana. Saglasnost se dobija uglavnom na tri godine. Posljednji stepenik koji radnika dijeli od odlaska u Njemačku je još nedjelju dana čekanja na odgovor iz Konzulata, nakon što im se proslijedi sva neophodna papirologija – zaključuje Mehmedović i naglašava da je apliciranje potpuno besplatno, a da je od početka godine u proceduru već ušlo oko 250 radnika iz Srbije.

Za kraj on navodi koji profili radnika se traže.

To su uglavnom zanatlije iz građevinske, metalske, mašinske, ugostiteljske i poljoprivredne struke, koje očekuje plata u iznosu od najmanje 12 eura po satu.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/