Nije rubrika ‘vjerovali ili ne’: Bh. penzioner radi tri posla da bi preživio

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Skoro tri hiljade konvertibilnih maraka potrebne su za osnovne životne troškove četvoročlane porodice. Prosječna plata u Federaciji BiH je od toga duplo manja, a penzija 550 maraka. Pod stare dane, rade i penzioneri. Nije ovo rubrika vjerovali ili ne. Ovo je sumorna svakodnevica Bosne i Hercegovine.

Kao da je u Njemačkoj, pa i u ovim penzionerskim danima, radi tri posla, kaže sarajevski pisac Fahrudin Kučuk. Uz svakodnevna poskupljenja, drugačije se ne može živjeti.

“Na plin se grijem, telefoni, komunalno, 700-800 KM. Žena mi radi, srećom. Znači, da pojedemo i platimo, i doviđenja”, priča nam Kučuk.

Ni sami ne znajući kako, oni sa minimalnom penzijom nekako uspiju rasporediti 450 konvertibilnih maraka. I oni mlađi, koji imaju sreću da su zaposleni, jedva da mogu ispratiti rast cijena namirnica.

“Cijene prije 15 dana i juče su porasle, to sam se juče uvjerio. U zadnjih 15 dana dva puta su se cijene mijenjale”, primjećuje Ejub Begić.

Mada je teško povjerovati, nije riječ o neslanoj šali. Potrošačka korpa za mjesec decembar je 2.990 maraka.

“Ulje je ponovo poskupilo, poskupila su jaja, potom poskupljivanje piletine, nekih prerađevina od mesa. Brašno je u nekim prodavnicama ponovo blago poskupilo”, navela je Lejla Sućeska Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sa prosječnom platom, ne može se pokriti ni 40% potrepština, pa i ne čudi slabija kupovna moć građana. Džihad Hadžić dvije decenije prodaje na pijaci i prvi put se susreće sa tim da se ljudi odriču hrane.

“Kupuju vrlo, vrlo slabo. S tim da ih nema uopšte da dolaze, da šetaju, da se raspituju za cijene i oni što dođu, roba im je preskupa. Kupuju većinom na komad”, ističe nam ovaj trgovac.

Rame uz rame sa hranom, režijski troškovi zadaju najviše glavobolje građanima. Naročito, računi za grijanje.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/