Nezaposlenost u BiH smanjena za 2,3 posto

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/
Stopa nezaposlenosti najviša je među mladim osobama starosti 15 do 24 godine i iznosi 54,3%.

Podaci pokazuju da u BiH manje od polovine radno sposobnog stanovništva (43,1%) čine aktivne osobe, tj. one koje na tržištu rada učestvuju kao zaposlene i nezaposlene osobe.

Radnu snagu u BiH (ekonomski aktivno stanovništvo) činilo je 1.074.000 osoba, dok je broj neaktivnih bio 1.415.000 osoba. U okviru radne snage bilo je 801.000 zaposlenih i 273.000 nezaposlenih osoba. U okviru zaposlenih osoba bilo je 27.000 neplaćenih pomažućih članova domaćinstva.

Struktura zaposlenih osoba prema sektoru aktivnosti pokazuje da je najveće učešće u sektoru usluga 50,8%, zatim u sektoru industrije i građevinarstva 31,3% i u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova 18%.

U posmatranom periodu 14,4% nezaposlenih osoba je tražilo posao kraće od 12 mjeseci, a čak 85% nezaposlenih je tražilo posao duže od jedne godine.

Anketa o radnoj snazi u Bosni i Hercegovini provedena je 11. put polovinom aprila 2016. godine na uzorku od 10.616 domaćinstava.

Prema mjerilima Ankete o radnoj snazi, koja se provodi prema standardima Međunarodne organizacije rada (ILO), zaposlenima se tretiraju osobe koje su tokom referentne sedmice (sedmica prije provođenja ankete – od ponedjeljka do nedjelje) obavljale bilo kakav posao za plaću (u gotovini ili naturi) ili za porodičnu
korist. Osobe koje nisu radile u referentnoj sedmici, ali imaju posao sa kojeg su bile privremeno odsutne su, također, uključene u zaposlene.

Poređenje između registrirane (prijavljeni Zavodima za zapošljavanje) i anketne nezaposlenosti pokazuje značajne razlike.

Procentualno izraženo, 94,6% od anketno nezaposlenih osoba je, također, bilo i registrirano kao nezaposleno.
Broj registriranih osoba koje se vode kao nezaposlene osobe u Zavodima za zapošljavanje je veći za 350.000 osoba od anketno nezaposlenih osoba.

kupujmodomace.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/