Nermin Nikšić: Izvjesno je da će ljevica imati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

SDP i DF jučer su u Lukavcu predstavili nove članove svojih stranka. To je prvi put da dvije stranke zajedno promoviraju svoje nove članove, a predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u razgovoru za Avaz.ba navodi kako je to i prvi korak ka konačnom ujedinjenju ljevice.

– Zadovoljan sam načinom na koji se odvija proces ujedinjenja. Pokazali smo ozbiljnost i spremnost za saradnju i da se to nastavi, kako bi u konačnici okončali kao jedan politički subjekt. On što se desilo u Lukavcu je prvi korak ka tome – kaže Nikšić.

Na pitanje može ljevica izaći i na izbore ujedinjena te da li će imati i zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, lider SDP-a kaže:

– To je sasvim izvjesno. Sigurno ćemo kao ljevica nastupiti zajedno na izborima. Moj cilj i cilj SDP-a je da ljevica nastupi kao jedan politički subjekt, a o tome ko će biti kandidati, pa i za člana Predsjedništva, još je rano govoriti. Trenutni cilj jeste da ne dozvolimo da zbog bilo čije sujete, pozicije, fotelje ovaj proces ujedinjenja zaustavimo – ističe Nikšić.

Komentirajući informacije koje se plasiraju i medijima o “raspadu” SDP-a i DF-a, zbog navodnog masovnog odlaska kadrova, Nikšić ističe kako takve informacije dolaze od “nacionalnog establišmenta i nacionalnih partija, koje od kada je BiH stekla nezavisnost, vode državu stranputicom”.

– Moram iskazati zadovoljstvo jer i SDP i druge partije ljevice imaju priliv novih članova i posebno sam zadovoljan činjenicom što je jasno da nas okuplja ista ideja i vrijednost, jer od nas članovi ne mogu dobiti funkcije, s obzirom na to da smo u opoziciji – kaže Nikšić.

Predsjednik SDP-a je komentirao i trenutnu političku situaciji, odnosno ulazak iz krize u krizu.

– Evidentno je da na trenutnoj političkoj sceni uvijek imamo krizu. Koliko god se pokušalo govoriti da je to trenutna kriza, jasno je da nismo ni izašli iz nje. Trenutno je tako da ova politička scena funkcionira dok se na raspodjele ministarstva, preduzeća… Kriza nestaje kada budemo radili u interesu građana, u interesu države. Ali se uvijek nađe neka tema oko koje se stvara negativna klima. Umjesto da omogućimo veći broj radnih mjesta i investicija mi pričamo hoće li i kakavi će biti izborni zakoni, referendumi, revizija. Sad svi pričamo o tome i govorimo da to treba biti pravno pitanje, a samo se politika njime bavi – zaključuje Nikšić.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/