Nermin Nikšić i novi ministri u FBiH sutra preuzimaju dužnost

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U Vladi Federacije BiH će sutra biti izvršena primopredaja dužnosti između starog premijera i novog te starih ministara i novih.

Primopredaja vlasti će biti održana u zgradi vlade, u 10 sati ujutru, a osmogodišnji premijer Federacije BiH Fadil Novalić će “ključeve” entiteta predati SDP-ovom predsjedniku Nerminu Nikšiću, kojem ovo nije prvi put da sjedne u premijersku poziciju u FBiH.

Osim premijera, na dužnost bi sutra trebali stupiti i novi ministri u Vladi FBiH. Nikšićevi zamjenici bit će ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i ministar finansija Toni Kraljević.

Za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Ramo Isak, za ministra energije, rudarstva i industrije imenovan je Vedran Lakić (SDP), za ministricu kulture i sporta imenovana je Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH), za ministricu prometa i komunikacija imenovana je Andrijana Katić (HDZ BiH), za ministra raseljenih osoba i izbjeglica imenovan je Nerin Dizdar (SDP), za ministra za pitanja boraca i invalida imenovan je Nedžad Lokmić (SDP), za ministra zdravstva imenovan je Nediljko Rimac (HDZ 1990), za ministra obrazovanja i nauke imenovana je Jasna Duraković (SDP), za ministra trgovine imenovana je Amir Hasičević (Naša stranka), za ministra rada i socijalne politike imenovan je Adnan Delić (NiP), za ministra okoliša i turizma imenovana je Nasiha Pozder (Naša stranka), za ministra prostornog uređenja imenovan je Željko Nedić (HDZ BiH), za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva imenovan je Kemal Hrnjić (NiP).

Novog premijera i ministre su u petak, 28. aprila, izabrali zastupnici u Predstavničkom domu, a dobili su 51 glas od ukupno 98 zastupnika koji sjede u ovom domu. Glasanju u Parlamentu FBiH su prethodile izmjene koje je visoki predstavnik Christian Schmidt donio dan ranije.

Jedan dio tih izmjena se odnosi na privremeno suspendovanja člana rukovodstva iz bošnjačkog naroda Refika Lende, koji kao SDA-ov nosilac ove funkcije nije htio prihvatiti predložene ministre. S obzirom na to da je potrebna i njegova saglasnost da bi prijedlozi otišli u parlament, Schmidt je odlučio svojim potpisom zamijeniti njegov.

Donesen je i drugi dio izmjena, koji bi trebao stupiti na snagu za godinu ukoliko domaći zakonodavci ne donesu drugačiju odluku. To dugoročno rješenje se odnosi na uvođenje novog mehanizma u slučaju veta (pot)predsjednika, a koji se odnosi na to da će se podrška za ministre ukoliko nema jednoglasnosti među rokovodstvom, morati braniti većinski u oba doma, plus s tri petine glasova u klubu naroda.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/