Nermin Džindić u Bugojnu: Aktivirat ćemo odluku o formiranju Rudnika Bugojno

# https://www.zekataxi.com/


Danas je u posjeti Bugojnu boravio federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB). Tokom boravka sastao sa načelnikom općine Hasanom Ajkunićem (SDA) i predstavnicima Općinskog odbora SBB Bugojno Đemalom Bilanovićem, Adnanom Hozićem, Mehrudinom Ivkovićem, Nedžadom Ibrahimovićem, Nefijom Malkić i predsjednikom Kantonalnog odbora SBB SBK Almirpm Švagom, te direktorom preduzeća namjenske industrije „Binas“ Sabahudinom Ganićem, kao i grupom radnika, koji očekuju isplatu dugogodišnjih potraživanja kroz presuđene tužbe.

-Što se tiče formiranja novog privrednog društva Rudnik Bugojno, odluka o tome postoji iz 2016. godine i mi ćemo je uskoro ponovo aktivirati, kako bi se ovo značajno pitanje pokrenulo – naglasio je ministar Džindić.

S druge strane u preduzeće Binas, naglasio je ministar Džindić, federalna vlada je uložila značajna sredstva u proteklom periodu i ostvaren je u ovoj godini promet od oko 13 miliona maraka.

– Danas je u Binasu 350 zaposlenih i prema njima se redovno izmiruju plaće i obaveze. Sa milion maraka pomogli smo i uplatu poreza i doprinosa za radnike, koji su stekli uslove za odlazak u penziju. Obećavamo da ćemo u narednih mjesec dana izmiriti i ostale obaveze. Pripremamo odluku za to i ona će uskoro biti na sjednici Vlade. Uz to sprema se još jedan grant za namjensku industriju, objava javnog oglasa, gdje će biti obuhvaćen i Binas. Shodno tome mi u 2019. i 2020. godini očekujemo promet u Binasu do 20 miliona maraka – poručio je ministar Džindić.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić je izrazio zadovoljstvo izrečenom rješenošću ministra Džindić, da se aktivira odluka iz februara 2016. godine kada je na zajedničkom sastanku zainteresiranih aktera donesena odluka o pokretanju aktivnosti na formiranju Rudnika Bugojno.

-Geološka istraživanja su završena, očekuje se da i elaborat bude skoro doveden do kraja i preostaje nam da na zajedničkom sastanku premijera Federacije BiH Fadila Novalića, direktora Elektroprivrede BiH Bajazita Jašarevića, ministra Džindića zaokružimo stvar i potvrdimo da će se krenuti u realizaciju formiranja novog subjekta Rudnika Bugojno, površinski kop Kotezi – zadovoljno će načelnik Ajkunić.

Na kraju posjete Bugojnu ministar Džindić se sastao i sa radnicima Binasa, koji su u penziji, ali od Binasa na ime presuđenih tužbi potražuju određena sredstva. Obećao im je u skladu sa postojećim zakonom i svojim nadležnostima pomoći u iznaleženju rješenja za ova pitanja.

avaz.ba/Bugojno-danas.info

https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponuda_tehnike/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o