Neobični efendija: Pomagao ljudima u poplavama, pa posijao 17 duluma pšenice

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Efendija Muris Braćkan je neobičan imam za BiH. Društveno aktivan trudi se biti ljudima od pomoći, ali i svojim primjerom pokazati kako se suočiti s nedaćama. Ljudima je pomagao u poplavi, a sada je pokazao da se svojim radom može boriti protiv ekonomske krize.

Kao odgovor na krizu i poskupljenja ef. Braćkan sa svojim je džematlijama posijao 17 duluma pšenice. Tu pšenicu kao domaći zdrav proizvod nudi narodu u otkup, a sredstva će usmjeriti potrebama za projekte u svom džematu.

Kaligraf, pjesnik, hodža, ekonom, radnik, humanitarac…nema šta sve nije u ovom vrijednom insanu. Živ ti nama i zdrav bio puno godina, stoji u objavi koju prenose lokalni portali.

Nije ovo prvi put da Braćkan zaintrigira javnost. BiH je oduševio i tokom poplava 2014 godine. Lik ruši predrasude i ima mu*a, napisali su svojevremeno iz Buke.

Voda se iz grada Doboja još nije ni povukla, a hodža Muris je napravio nemoguće – uspio je iz inostranstva u taj grad dopremiti humanitarnu pomoć (preko humanitarne organizacije koju vodi, Misku-l-Islam). Nenad Janković iz Doboja kaže da je prvi hljeb koji je pojeo nakon tri dana gladovanja, upravo onaj koji mu je dao hodža Muris!

“A ovo je za Riplija: u jednom momentu, zbog hitnosti, hodža Muris Braćkan dopremio je humanitarnu pomoć iz inostranstva, vjerovali ili ne, DHL-om! Osim toga, direktno je sa svojim volonterima dijelio pomoć na terenu, a prvi je dopremio pomoć i u bolnicu „Sveti apostol Luka“ u Doboju.

 „Vjera mi nalaže da pomažem onima koji su u nevolji. Mnogi se iznenade kada vide da odlazim u udaljena sela i lično dijelim pomoć. Neki očekuju da se pojavi ozbiljni hodža koji će eglenisati o postanku svijeta i držati moralne pridike. Ali, ja samo radim ono što je u ovom momentu najpotrebnije. No, bilo je i ružnih situacija. Kada smo u Maglaju dijelili pomoć, jedna gospođa sa trećeg sprata doviknula mi je „hodža, daj i meni, dabogda poginuo“. Rekao sam joj da su valjda prioritet oni u prizemlju, poplavljeni. Nekada je stvarno trebalo imati sabura“, pripovijeda hodža Muris Braćkan.

Genijalan je jelaški hodža bio kada je pretpostavio da će ljudima nakon poplava prijeko biti potrebne mašine za isušivanje prostorija. Preko noći je nabavio tri profesionalne mašine i dao na besplatno korištenje u Doboj. Milica i Mirko Kuzman iz dobojskog naselja Usora koristili su tu mašinu sedam dana. „Hodža je naš spasilac“, kroz suze je tada jecala Milica. Mešetari su, inače, takve uređaje po gradu iznajmljivali za cijelih 500 maraka dnevno!

Kod njega sve mora biti iskreno i pravedno, a pokazao je i spremnost da kritikuje i demaskira one koji se koriste lažima da bi dobili pomoć od naroda. Nakon apela jednog oca da mu se pomogne prehraniti dijete otišao je da se uvjeri i napisao ovo:

– Es selamu alejkum! Mnogo je gladnih i potrebnih ali morate znati da ima svega na ovome svijetu. Danas sam lično sa ahbabom otišao u ovo mjesto i posjetio dotičnog gospodina sa gore navedene objave….šta mislite šta sam zatekao? Ovo sve što piše o njemu je neistina. Puka laž, zato sam otišao lično, i svima savjetujem, dobro pazite da vaša pomoć ako je već želite dati dođe u prave ruke a ne ruke ovakvih i sličnih prevaranata.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/