Neko namjerno širi mržnju u Bugojnu između Hrvata i Bošnjaka nakon sinoćnje utakmice

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Na Facebook stranici “Hrvatska Republika Herceg-Bosna” pojavio se snimak sa sinoćnjeg slavlja u Bugojnu nakon pobjede Hrvatske nad reprezentacijom Rusije na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji. Mi kao najčitaniji i najutjecajniji medij u Bugojnu smo morali reagovati na ove neistine.

Naime, ne bi tu ništa bilo čudno da se na pomenutoj stranici iznad video snimka nije našao opis: “Lako je slaviti na Jelačića placu, ali ovakvi nas snimci ispunjavaju ponosom sličnim onim koji su nam darovali Vatreni. U centru Bugojna, hrvatska mladež proslavlja sinoćnu pobjedu. Nisu ih zastrašile ni policija ni prijetnje “komšija”. Sinoć su i oni vodili svoju bitku isto kao i nogometaši – i dobili je. Hvala vam, sinoć nije bilo većih Hrvata od onih u Bugojnu i Sočiju.

Na stranici se navodi da su policija i sugrađani pokušali zastrašiti slavlje navijača Hrvatske što naravno nije istina, nasuprot, u većini kafića su i Bošnjaci gledali utakmicu sa Hrvatima. Opis stranice je demantovao i stanovnik Bugojna Ivan Jurčević komentarišući: “Nemojte pisati ne istine niko ama bas niko nije prijetio u Bugojno cak su nase komsije gledali skupa s nama utakmicu…pozzz iz Bugojna“. Njegov komentar je skupio 57 lajkova.

Ovim člankom želimo smiriti strasti i kazati svima da Hrvati u Bugojnu nisu ugroženi ni najmanje, niko ne pamti nikakav incident između Hrvata i Bošnjaka u Bugojnu nakon rata, čak štaviše, u Bugojnu u strogom centru grada se nalazi najveća crkva u BiH sv. Ante Padovanskog koja nikada nije bila predmet incidenta, svi katolici svoje molitve obavljaju nesmetano, Hrvati i Bošnjaci se druže svakodnevno bez ikakvih nacionalnih predrasuda. Ne sumnjamo kako će i u srijedu biti veliko slavlje u Bugojnu ako Hrvatska pobijedi Englesku. Svako ima pravo da navija za koga želi, ali nema pravo da pravi nerede, incidente i da širi nacionalizam i mržnju. Bošnjaci u Bugojnu poštuju Hrvate u velikoj mjeri i Hrvati u Bugojnu nisu građani drugog reda. Imaju ista prava kao i Bošnjaci počev od radnih mjesta pa nadalje.

Nikakvu bitku Hrvati sinoć nisu dobili u Bugojnu, samo su slavili pobjedu susjedne nam Hrvatske.

Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o