Neće upaliti! Kako izbjeći smrzavanje dizela

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Minus 10, minus 15, minus 22! Ledena sibirska fronta ove je godine stigla i do naših prostora pa su se mnogi vozači našli u problemu, jer njihov dizelaš neće upaliti.

Dakle, svi vozači zbog zimskih vremenskih uvjeta ispaštaju po ovakvom lošem vremenu, a posebno vozači automobila pokretanih dizelskim gorivom. Pa podsjetimo se, zašto su debeli minusi noćna mora za vozače dizelaša i kako si pomoći ako auto neće upaliti, piše Jutarnji list.

Parafin se u dizelskom gorivu, naime, na niskim temperaturama kristalizira, a ti kristali začepljuju pore filtera goriva. Što je temperatura niža, kristali postaju sve veći, a kad se povećaju dovoljno da blokiraju protok goriva kroz filter, motor se ne može pokrenuti…

Kod modernijih motora proizvođači tom problemu doskaču ugradnjom grijača u kućišta filtera, pa se problem rjeđe događa. Uz to, dizelskom gorivu na pumpama se dodaju aditivi, ovisno o periodu godine, a kao dodatnu pomoć današnji dizelaši imaju i senzore koji otkrivaju vodu na dnu filtera i paljenjem žute lampice upozoravaju vlasnika da je vrijeme za akciju. Na dnu dizelskih filtera obično se, naime, nalazi vijak za ispuštanje vode. Kad lampica zasvijetli, obavezno ju ispustite ili još bolje zamijenite filter.

Kod dizelaša visokotlačne pumpe za ubrizgavanje posebno pate zimi, jer se podmazuju isključivo samim gorivom. Ako zbog kristaliziranja parafina nastane šteta na pumpi ili brizgaljkama, garancija se ne priznaje. Kako će servis znati je li gorivo uzrok? Jednostavno će testirati gorivo iz spremnika na smrzavanje i potom se uredno pozvati na sitna slova u garantnim uvjetima. Zaštititi se možemo samo provjerom datuma točenja gorivo, dodavanjem aditiva i parkiranjem na toplom.

Ako vam se dizel i smrzne, ne očajavajte. Ne forsirajte s verglanjem, ako ne ide – ne ide. Parafin se već kristalizirao, samo ćete iscrpiti, pa možda i oštetiti akumulator ili elektropokretač. Automobil radije odgurajte u podzemnu garažu ili toplije mjesto.

Čak i parkiranje iznad šahta kanalizacije (ciljati motorni prostor) daje dobre rezultate, jer iz njega izlazi topao zrak, ali budite strpljivi, popijte kafu i vratite se za sat vremena. Ako možete dovesti struju kablom, ugrijte filter i sistem za ubrizgavanje fenom za kosu.

Jasno, budite pažljivi da ne rastopite plastiku ako koristite radionički fen, dok frizerski možete ostaviti da radi pod zatvorenom haubom bez brige – naciljajte filter, zatvorite haubu i ostavite ga desetak minuta.

Legende o točenju benzina u rezervoar neće upaliti, a i možete oštetiti dijelove sistema ubrizgavanja, pogotovo na novijim dizelašima. Pretjerate li, možete u potpunosti uništiti motor (nekontrolirano izgaranje smjese) ili će ga elektronika zaustaviti, pa ćete biti prisiljeni zvati servis. Isto vrijedi i za paljenje vatre ispod motora.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/