Nazil Velić iz Bugojna: Bakir Izetbegović nas podržao na sastanku kazavši da tražimo pravedan registar

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Usvajanje i objava jedinstvenog registra boraca, borački dodatak, te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja zahtjevi su na čije ispunjenje demobilisani borci, koji protestuju u parku ispred zgrade Vlade FBiH, čekaju punih šest mjeseci. Pred zgradu Vlade došli su 12. juna, a pomaka u rješavanju njihovih zahtjeva još nema.

– Mnogi nisu vjerovali da ćemo zimu dočekati ovdje, a evo nas. Najžalosnije nam je što narod ne zna da mi postojimo, da smo tu u Sarajevu. Mediji su zatajili, posebno televizije. Ispratili smo i prve snjegove, a sad smo mislili da će vjetar sve iščupati. Punih šest mjeseci je prošlo otkako smo došli po svoja prava. Ostajemo i dalje uz ona tri zahtjeva i nećemo ići nigdje dok oni ne budu ispunjeni, kaže nam Nazil Velić iz Bugojna.

Dodaje da je proteklih dana nekih pomaka bilo, bar kada su razgovori o njihovim zahtjevima u pitanju.

– Delegacija od četiri borca bila je u ponedjeljak na sastanku sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i ministrom Salkom Bukvarevićem. Izetbegović se složio sa nama u većini stvari – tražili smo jedinstveni registar po ratnim jedinicama, gdje je on rekao “ministre, borci traže pravedan registar”. To je bio prvi sastanak da nas je neko primio i dobro saslušao. Podvukao je svima da je ovo što mi tražimo logično. Mi jednostavno tražimo svoje, ono što smo zacrtali prvog dana, kaže Velić.

Uslovi u kojima demobilisani borci borave iz dana u dan su teži, no naglašavaju po ko zna koji put da nema odustajanja.

oslobodjenje.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/