Nakon hrabrih jajačkih srednjoškolaca i studenti krenuli u borbu protiv nacionalizma

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

OSNIVANJE LOKALNE POLITIČKE OPCIJE: Nakon hrabrih jajačkih srednjoškolaca i studenti krenuli u borbu protiv nacionalizma

Nakon hrabrih jajačkih srednjoškolaca i studenti su krenuli u borbu protiv nacionalizma i podjela u kraljevskom gradu Jajcu. Incijativni odbor je pokrenuo grupu „Pokret za Jajce“ oko kojeg su okupljeni prvenstveno visokoobrazovani mladi ljudi, koji nisu opterećeni nacionalizmom, a većina njih nikada se nije bavila politikom.

Uputili su saopćenje u javnost koje glasi:

“Nemar, sukobi, neobjektivnost, neozbiljnost političkih aktera u Jajcu je potaklo grupu Jajčana da se institucionaliziraju te da na taj način vrate krunu kraljevskom gradu, krunu koja je spala saginjanjem grada pred političarima iz Mostara, Sarajeva, Travnika…

Smatramo da ovaj grad treba da preuzmu Jajčani, a ne da se o vođenju Jajca odlučuje daleko od gradskih zidina, da o sudbini našeg grada odlučuju ljudi koji možda nikad nisu ni prohodali između kapija.

Posljednjih 20 godina je praksa da šefovi općinskih organizacija nacionalnih stranaka primaju i izvršavaju direktive koje su isključivo u interesu stranačkih centrala.  Lokalni predstavnici nacionalnih stranaka godinama izigravaju povjerenje svih nas koji vjerujemo u ispravne namjere i djela koja očekujemo od izabranih ljudi.

Stalni sukobi koji potenciraju međuetničke probleme su samo maska za osobne interese uskog kruga ljudi. Učestalim kreiranjem “napetih” situacija, naš grad je doveden pred ponor.

Smatramo da smo generacija koja se mora svojim znanjem i zdravom vizijom suprostaviti ovakvom vođenju grada. Želimo da argumentiranim raspravama zajedno dolazimo do najboljih rješenja i da budemo primjer (izbor) koji će pokazati da su znanje, kultura i dijalog one odlike koje krase civilizirani svijet jedina alternativa ovakvoj lokalnoj politici koja se zasniva na podmicanjima, sukobima, nekulturi, beznađu, te na kraju na neznanju. Lokalna uprava je postala servis za uskostranačke elite koji crpe sve naše resurse i koji vode politiku bez ikakve vizije.

Doznajemo da je ova inicijativa osmišljena najvećim dijelom od studenata iz Jajca, koji kako kažu žele odlučivanje od budućnosti svog grada prepustiti njegovim stanovnicima, a ne političkim elitama iz državnog vrha koji su nas doveli na samo dno europskog društva.

Nije još uvijek otkriven način na koji bi ova organizacija trebala djelovati. Nepoznato je hoće li inicijativa uzimati učešća na izborima, ili samo ukazivati na probleme u lokalnoj zajednici, ili oboje. Žele da istaknu kako su spremni na rad i djelovanje, ali da se trenutno ispituje teren i osluškuje “puls” sugrađana za odobravanje ovakvog načina organiziranja.

Želimo vidjeti postoji li podrška za pokretanje i djelovanje, a ukoliko ne bude postojala volja sugrađana, onda ćemo svoje znanje stečeno na fakultetima morati primjenjivati na Zapadu, daleko od svoje kuće, istakli su inicijatori ove ideje.

P.S. Ukoliko želite podijeliti Vaš stav sa nama o ovoj ideji ili uputiti kritiku, možete nas kontaktirati na e-mail: pokret.za.jajce@gmail.com.

(izvor: Jajce Online)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/