Nakon dogovora SDA i SBB-a: HDZ BiH postaje najjača stranka u Vladi FBiH

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Nakon obznanjivanja nove koalicije na nivou FBiH iz dogovora SDA i SBB-a najviše bi mogao profitirati HDZ BiH. Naime, ako se obistine najave, HDZ BiH će uskoro imati najviše ministara u Vladi FBiH.

Prema postignutom dogovoru između SDA i SBB-a, sve ministarske pozicije na kojima su bili kadrovi DF-a preuzet će SBB. Tako će nova stranka u vlasti preuzeti Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo trgovine, Ministarstvo okoliša i turizma te Ministarstvo rada i socijalne politike. Jedan od četiri nova ministra koje će imenovati SBB obavljat će i funkciju zamjenika predsjednika Vlade FBiH.

Prema ranijem dogovoru SDA i DF-a, ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zajednički su imenovale ove dvije stranke, odnosno imenovanje kadra SDA odobrila je Demokratska fronta. Nije poznato da li će nakon dogovora SDA i SBB-a biti promjena na čelu ovog ministarstva.

Lider SDA Bakir Izetbegović ponudio je Stranci za BiH da preuzme Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta na čijem čelu je trenutno član SDA Amir Zukić.

Ako SBiH prihvati ovu ponudu, SDA će u Vladi FBiH imati samo pet ministara (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo obrazovanja i nauke). Također, premijer Fadil Novalić, kadar SDA, definitivno ostaje na čelu Vlade FBiH.

S druge strane, HDZ BiH, odnosno stranke okupljene oko koalicije HNS-a, uskoro bi mogle imati većinu u Vladi FBiH. HDZ BiH će tako zadržati svih šest ministarstava (Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo prometa i komunikacija, Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo zdravstva) te poziciju zamjenika premijera.

HDZ BiH će biti u najboljoj poziciji kada se radi i o kvalitativnoj raspodjeli ministarskih pozicija. Tako HDZ-u ostaju Ministarstvo finansija i Ministarstvo prometa i komunikacija, koja se ubrajaju u prvu kategoriju ministarstava kada se pravi raspodjela pozicija. Iz ove kategorije SBB-u će pripasti Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, dok je jedino ministarstvo iz ove kategorije na čijem će čelu biti kadar SDA Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Podsjećamo, SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ima 29 zastupnika, SBB 16, a koalicija HNS-a 12 zastupnika.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/