Nakon 33 godine više ne može – vlast ruši ugostiteljske objekte u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Ovih dana događa se presedan u Bosni i Hercegovini gdje općina Gornji Vakuf-Uskoplje ruši ugostiteljske objekte koji nisu politički podobni.

Prošle sedmice je srušena terasa ugostiteljskog objekta „Kutak“, a slijedeće sedmice, dana 13.07.2021. (utorak) najavljeno je rušenje terase najstarijeg ugostiteljskog objekta koji egzistira i radi na području općine od kasnih 80-tih – Caffe Bolero i to uz pomoć lokalne policije.

Nakon niza neuspjelih pokušaja rušenja, obilježenih brojnim nezakonitostima i poništenim općinskim rješenjima za rušenje od strane kantonalnih organa, općina odlučuje izdati Rješenje o rušenju koje određuje da je po žalbi na to rješenje nadležna općinska komisija, što je suprotno važećim zakonima koji određuju da drugostepeni organ po žalbi mora biti kanton. Ovakvo postupanje je u narodu poznato pod krilaticom „kadija te tuži, kadija ti sudi“, jer su svi zakoni prekršeni.

Ovako ubrzana procedura u ovim predmetima je motivisana isključivo rušenjem u toku sezone kako bi se tim objektima nanijela najveća moguća ekonomska šteta. Ovakvo postupanje, nakon valova epidemije Covid 19 je tim još zlokobnije jer svugdje u svijetu vlasti pomažu ugostiteljske objekte koji su među najugorženijim i najviše pogođenim epidemijom.

O ovim zloupotrebama položaja vladajućih upoznati su različiti kantonalni i federalni organi uprave, tužiteljstva, nadležne inspekcije, te mediji koji će prisustvovati pokušaju rušenja građanske države i pravnog sistema.

Ostaje nam da vidimo šta će se dogoditi tog famoznog 13.07.2021, a prema saznanjima koja imamo različiti policijski službenici uzimaju bolovanje na taj dan kako ne bi morali uzeti učešće u ovim nezakonitim aktivnostima.