Najveći porast plaća u Njemačkoj od 2008. godine: Minimalna satnica 8,50 eura

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/
​Plaće u Nemačkoj su 2015. godine porasle 2,5 posto realno, odnosno prilagođene stopi inflacije, što je najveći skok u posljednjih osam godina…

Statistički zavod Njemačke (Destatis) je priopćio da su plaće u toj zemlji porasle zahvaljujući prije svega niskom indeksu potrošačkih cijena.

Prema preliminarnim kvartalnim podacima, indeks plaća u Njemačkoj je realno porastao za 2,5 posto u 2015. godini, što je najbrže povećanje od kada je ovaj indeks počeo da se obračunava 2008. godine, naveo je Destatis. Nominalno, Njemcima su plaće prošle godine porasle 2,8 posto, a inflacija je iznosila 0,3 posto.

Iz Destatisa su kazali da još nisu kvantificirali puni utjecaj garantirane minimalne zarade na indeks rasta plaća.

Inače, Njemačka je uvela zakonsku minimalnu zaradu od 8,50 eura po satu od 1. siječnja 2015. godine.

U skladu s očekivanjima analitičara, ekonomija Njemačke prošle godine je ostvarila rast od 1,7 posto, što je rekordno povećanje u protekle četiri godine.

Statistički zavod Njemačke (Destatis) je ovog mjeseca objavio preliminarni ekonomski izvještaj za prošlu godinu u kojem se navodi da je ostvareno povećanje bruto nacionalnog proizvoda (GDP) od 1,7 posto rekordno još od 2011. godine kada je taj rast iznosio 3,7 posto.

Povećanje potrošnje se smatra osnovnim pokretačem prošlogodišnjeg ekonomskog napretka u Njemačkoj, a drugi faktor uspjeha je dinamična vanjska trgovina.

Njemačka predstavlja lokomotivu kompletne europske ekonomije, a prethodne tri godine ostvarila je ekonomski rast od 0,3, 0,4 i 1,6 posto.

Detaljan izvještaj o ekonomskim pokazateljima za prošlu godinu Destatis će objaviti 23. veljače ove godine.

prvi.tv

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o