Najnovije informacije o Korona virusu u Bugojnu, testirano 6 osoba, 346 je u izolaciji

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST JU DOM ZRAVLJA BUGOJNO

Krizni štabovi Doma zdravlja i Opće bolnice Bugojno su u stalnom zasjedanju i kontinuirano vrše epidemiološki nadzor pojave i širenja zaraze Koronavirusom, te poduzimaju sve mjere u skladu sa naredbama i preporukama Kriznih štabova F BiH, SBK i Općine.

Do sada je testirano šest osoba kod kojih je postojala sumnja na infekciju Koronavirusom, i nalazi svih testiranih su negativni. Trenutno se u kućnoj izolaciji, na području bugojanske općine, nalazi 346 osoba, a za 84 je istekla ova mjera. Higijensko epidemiološka služba vrši stalni nadzor nad svim osobama koje se nalaze u kućnoj izolaciji, dok tim za kućno liječenje pruža zdravstvene usluge svim pacijentima kojima je to neophodno.

U slučaju širenja zaraze Koronavirusom na području naše općine, poduzete su sve neophodne pripreme na osiguranju prostora i liječenja građana.

Pri Općoj bolnici Bugojno osposobljen je poseban Odjel za prijem pacijenata oboljelih od COVIDA-19. Bolnica raspolaže anesteziološkim aparatom i respiratorom. Odjel ima 16 kreveta, a medicinski tim će oboljelim pružati potrebnu zdravstvenu pomoć. U slučaju pojave većeg broja oboljelih, u Srednjoj tehničkoj školi pripremljen je prostor sa 100 kreveta i drugom raspoloživom opremom.

Već smo uspostavili trijažne punktove ispred Doma zdravlja i Opće bolnice Bugojno,koji su u funkciji 24 sata. Također, u cilju zaštite uposlenih i pacijenta, četiri puta dnevno vršimo dezinfekciju prostora u obje zdravstvene ustanove. Uporedo,poduzimamo i druge mjere zaštite medicinskog osoblja. S obzirom da se radi o potrošnoj zaštitnoj opremi koja je deficitarna i teško dostupna na tržištu, opravdana je bojazan da ćemo trebati uložiti dodatne napore kako bi obezbijedili svu potrebnu zaštitnu medicinsku opremu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, Dom zdravlja i Opća Bolnica Bugojno rade u posebnom režimu, ali i dalje su građanima dostupne sve neophodne zdravstvene usluge.

Na našim web stranicama nalaze se potrebna upustva i telefonski brojevi na koje građani mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i psihosocijalnu pomoć.

Apelujemo na naše stanovništvo da se odgovorno ponaša,provodi sve mjere samozaštite i reducira dolaske ljekaru. Na taj način će sačuvati sebe i svoje sugrađane, kao i medicinsko osoblje koje nam je itekako potrebno u ovoj nesigurnoj epidemiološkoj situaciji.

https://bit.ly/2A1012f https://www.paypal.me/BugojnoDanas1