Načelnik Gornjeg Vakufa neplanski i netransparentno potrošio 3,4 miliona KM u posljednje dvije godine

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Dok visoka politika u našoj državi izlaže građane pričama o ratu, otcjepljenju, referendumima, trećem entitetu, kao i pričom o tome hoće li Bosna i Hercegovina ili neće postati dijelom NATO i EU, kolone građana općine Gornji Vakuf-Uskoplje napuštaju vlastite toprake i vode sa sobom cijele porodice kupujući karte u jednom pravcu – prema modernim i civilizovanim zemljama gdje je zagarantovano poštovanje njihovih osnovnih i drugih ljudskih prava. Bez obzira koliko su jaka bosanska pleća, za mnoge je preteško nositi breme straha i neizvjesnosti za budućnost generacija koje dolaze. Negativni poslovni ambijent koji je kreirala trenutna vlast u ovoj općini u protekloj deceniji, niske plaće radnika u realnom sektoru, poslovno okruženje u kojem je profit poslodavaca potpuno nemotivirajući za daljnje investiranje i razvoj, bezvlašće iliti apsolutna vlast u rukama elite, te podjele i svađe u svim sferama života ove lokalne zajednice glavni su uzrok ovakvog stanja.

Naredni tekst donosi dio platforme na temelju koje režim u Gornje Vakufu-Uskoplju na čelu sa Seadom Čauševićem poznatim kao ‘Načelnik-Vladar’ općine samovoljno raspolaže i razbacuje narodni novac, rušeći svaku mogućnost stvaranja normalnih uslova za život građana u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

Naime, već duže od pet godina Općina Gornji Vakuf – Uskoplje funkcioniše bez ključnih planskih dokumenata koji predstavljaju osnov za razvoj svake lokalne zajednice: strategije razvoja i adekvatni akcioni planovi. Prema našim pouzdanim saznanjima posljednja Strategija razvoja Općine Gornji Vakuf – Uskoplje donesena je za period 2010.-2015. i jedini usvojeni Akcioni plan je onaj koji se odnosi na 2011. godinu. Logično se može zaključiti da je nepostojanje tih ključnih planskih dokumenata omogućilo načelniku Seadu Čauševiću i nekolicini njegovih bližih saradnika da troše budžetski novac po vlastitom nahođenju. Općinski budžeti koji su donošeni (usvojeni od strane Općinskog vijeća) u tom periodu usvajani su samo formalno–pravno, ali bez ikakvog oslanjanja na ranije izrađene planove, jer takvi planovi nisu postojali.

Kako Strategija razvoja općine Gornji Vakuf – Uskoplje za period 2015.-2020. nikad nije usvojena, samim time nisu usvojeni ni Akcioni planovi za isti period. Važno je napomenuti da akcioni plan predstavlja dokument koji se donosi na godišnjem nivou i sadrži detaljne programe, projekte i mjere koje se provode tokom godine u cilju riješavanja različitih pitanja, problema i izazova identificiranih pri izradi istog.

Posljedično, načelniku Čauševiću su stvoreni svi uslovi da samovoljno i bez ikakvih unaprijed definisanih procedura veliki dio budžeta podjeli isključivo svojim poslušnicima, prema kriterijima koje definiše lično on sa odabranom grupom saradnika. Na ovaj način načelnik je u 2019. godini raskrčmio oko 1.800.000 KM, a informacije o iznosu utrošenog novca većim dijelom nikad nije objavio u Službenom glasniku općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Iako je novac koji je načelnik trošio samovoljno uključen u budžet za 2019. i 2020. godinu kako bi se ispoštovala formalno pravna procedura, stavke koje se odnose na ova sredstva prikazane su na maglovit i nejasan način u navedenim budžetima. Ovime je načelniku omogućeno da prethodno iznesenu sumu narodnih para troši prema vlastitoj zamisli, a samo neki od primjera bezobzirnog i bezobraznog trošenja su:

-troškovi reprezentacije…………………………….25.000,00 KM

-rekonstrukcija i investiciono održavanje……..855.000,00 KM

-poticaji poljoprivredi………………………………..80.000,00 KM

-podrška povratničkoj populaciji…………………60.000,00 KM

-transferi mjesnim zajednicama i dr. ………125.000,00 KM

Temeljnu strukturu svake lokalne zajednice, odnosno općine čine mjesne zajednice, i umjesto da se fokusira na razvoj i unaprijeđenje ovih zajednica, aktuelni načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja je patentirao metod kako isključiti iste iz procedura odlučivanja, na način da budžetski novac transferira preko raznih neprofitnih organizacija, kojima u zvaničnom opisu djelovanja stoji da se bave ‘svim i svačim’. Navest ćemo samo određen broj tih organizacija, koje sve redom imaju znakovite nazive: udruženje ‘Bolja budućnost-Privor Voljevac’, udruženje ‘Zdrava malina’, udruga ‘Bona Fide’ i udruženje građana ‘Bistrica’. Čak i u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom načelnik je sa svojim najodanijim saradnicima uspio potrošiti značajnu količinu novca preko navedenih udruženja, čiji aktivisti su samovoljno dijelili ta sredstva.

Da je načelnik planirao nastaviti sa istom praksom i u 2020. godini pokazuje i budžet za ovu godinu u kojem su ponovo stvoreni uslovi da gospodin Čaušević sa svojim najodanijim saradnicima krčmi blizu 1.600.000,00 KM narodnih para i to najčešće bez objave u Službenom glasniku. Dostupne informacije govore da se uhodana dugogodišnja praksa i ostvaruje. Samo stavka „budžetske rezerve“ u budžetu za 2020. godinu iznosi 140.000,00 KM i uvećana je u odnosu za proteklu godinu za cijelih 40 %. Potrebno je naglasiti da je budžet za tekuću godinu nametnuo, odnosno donio načelnik Čaušević tek u aprilu ove godine zbog nedostatka podrške u Općinskom vijeću, uključujući i nedostatak podrške vijećnike stranke čiji je i sam načelnik član. Jasno je da su budžetske rezerve povećane isključivo zato što se nalazimo u izbornoj godini i to s ciljem da se načelniku omogući da koristi ova sredstva prema vlastitim potrebama, odnosno za trgovinu utjecajem i druge aktivnosti usmjerene na kupovinu glasova građana.

Posebno je zabrinjavajuće kontinuirano povećanje izdvajanja novca iz budžeta općine za vraćanje kredita koje je podizao višedecenijski Vladar općine i njegova odana družina i koji su trošeni na promašene projekte. O ovim projektima ćemo pisati drugom prilikom.

Navedene informacije, odnosno krajnje samovoljna i sumnjiva potrošnja više od tri miliona maraka samo u prethodne dvije godine su najbolji motiv Čauševiću da koristi sva sredstva, dozvoljena i nedozvoljena u borbi za još jedan mandat. Jer ako ga ne dobije, neće biti u prilici sve navedeno, odnosno aktivnosti koje su opisane Krivičnim zakonom BiH kao teška krivična djela skrivati pod tepih, a kontrole, inspekcije i druge aktivnosti nadležnih državnih institucija će postati redovna pojava u prostorijama Općinske uprave. Gubitkom trenutne pozicije sadašnji načelnik i mnogi pripadnici njegove vladajuće halke mogli bi postati stanovnici državne kazneno-popravne institucije u Istočnom Sarajevu.

Saopćenje za javnost / Kandidat za načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje Besim Ohran

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/