Na spomen obilježjima položeno cvijeće i odana počast

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U povodu Dana državnosti BiH, boračke delegacije, delegacije Općine Bugojno, političkih stranaka i partija, te građani Bugojna odali su počast poginulim borcima polaganjem cvijeće, učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Cvijeće je položeno ispred spomenika kod bugojanske Gimnazije, ispred bisti narodnih heroja Mahmuta Bušatlije, Stipe Đereka i Vojina Paleksića, potom na spomen obilježja u Parku poginulih branilaca Bugojna, te ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja, gdje je proučena fatiha pred duše šehida Ispred bugojanske Gimnazije prisutnima je govorio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić , koji je ukazao na značaj 25. novembra, Dana državnosti.

-Moramo jasno poručiti da želimo jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, želimo državni praznik na čitavoj teritoriji BiH. Jasno ću reći, da je međunarodna zajednica našu zemlju uredila tako, da uvijek bude problematična. Zašto entiteti, zašto kantoni, zašto distrikt, zašto su Bosanci i Hercegovci svrstani u torove da u njima žive, kada je sve rečeno 1943. godine, kada je BiH konstituisana kao zemlja svih ravnopravnih konstitutivnih naroda, koji u njoj žive –naglasio je načelnik Ajkunić.

Ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja obratila se Đemka Dželilović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, koja se uz čestitku svim prisutnima zapitala: -Često se zapitam gdje je nestala ljubav, poštovanje, bliskost, uvažavanje, što nas je sve zajedno krasilo u vrijeme kada nam je bilo najteže, u proteklom ratu i periodu od 1992. do 1995. godine. Kuda smo krenuli i kuda nas vodi nejedinstvo, neuvažavanje … Ja molim sve političke opcije da se ujedinimo i da radimo na prosperitetu naše zemlje, za bolje sutra naše omladine, u ime onih koji su dali svoje živote za ovu otadžbinu, ali i u ime onih koji su ponosno gazili po vrletima ove naše domovine – poručila je Dželilović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/