Muslimani u Skandinaviji će postiti 22, a u Argentini 9 sati

Foto: Amir Kehić 2016 ©
https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Muslimani u svijetu krajem sedmice dočekuju ramazan, mjesec posta, a vjernici u skandinavskim zemljama će i ove godine najduže postiti jer period posta od zore do zalaska sunca u tom dijelu svijeta traje više od 20 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Post kao jedna od pet osnovnih dužnosti muslimana je suzdržavanje vjernika od pića, hrane, ali i svih loših stvari od zore do zalaska sunca, pa muslimani u različitim dijelovima svijeta imaju teži ili laški zadatak da obave tu dužnost.

Muslimani na sjeveru Norveške, Islanda i Švedske će tokom predstojećih dana ramazana postiti i do 22 sata, a neki od tih gradova su Kiruna, Tromso i Rejkjavik. Vjernici u Stockholmu, Oslu, Kopenhagenu, Helsinkiju i drugim gradovima u unutrašnjosti Skandinavije će postiti dnevno do 20 sati.

“Najduži post će biti između 15. i 20.dana ramazana kada će vjernici u Stochholmu postiti 20 sati i osam minuta. U švedskom gradu Kiruna i norvškom Tromsu će u tom periodu post trajati 22 sata“, kazao je za AA imam džamije Fittja Ulu u Stockholmu Cihat Kullay.

Ističući kako umjereni vremenski uvjeti donekle olakšavaju muslimanima ramazanski post, Kullay je kazao da muslimani u Skandinaviji tokom ramazana organiziraju brojne zajedničke iftare i ramazanske programe kao i muslimani u drugim dijelovima svijeta.

Vozač autobusa gradskog prijevoza u Stockholmu 53-godišnji Musa Karadag je za AA kazao kako u Švedskoj živi već 28 godina i kako mu je sve teže upražnjavati ramazanski post jer radi od ranih jutarnjih sati.

Na krajnjem sjeveru planete postoje i mjesta u kojima sunce skoro pa nikada i ne zalazi, pa muslimani u tim krajevima poste prema uputama islamskih zajednica. Najčešće poste prema vremenskim odrednicama najbliže većinski muslimanske zemlje ili prema satnicama u zemljama iz kojih su doselili.

S druge strane, muslimani na južnoj hemisferi u područjima gdje su zimski kratki dani će postiti znatno manje. Primjer je Argentina u kojoj će dnevni post tokom ramazana trajati oko devet sati.

Muslimani u zemljama Balkana će tokom ramazana postiti između 17 i 18 sati dnevno.

fokus.ba

Foto: Amir Kehić 2016 ©
http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/