Mlada inovatorica Anela osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Anela Arifi, nakon završetka srednje škole u Tuzli, odlučuje napraviti hrabar korak i napustiti svoj topli dom kako bi započela život na drugom kontinentu.

Njeno znanje i talent su bili nagrađeni i prepoznati na “Google Science Fair” naučnoj olimpijadi, gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih mladih naučnica na svijetu mlađih od 18 godina. Bila je govornica na UN-u, TED Talku i mnogim drugim međunarodnim institucijama i skupovima. Međutim, njen intervju za N1 započinje na drugačiji način.

“Moja najveća inspiracija je moja porodica, njihova podrška i moja želja da imaju sve najbolje na svijetu. Želja da moja porodica ima najbolje se prenosi i na druge ljude i grupe kojima pripadam. Ponosna sam državljanka Bosne i Hercegovine. Ono što želim svojoj porodici, želim i drugima”, kaže Anela Arifi, doktorantica na Stanford Univerzitetu.

Bez podrške porodice, kaže ona, vjerovatno sve ovo ne bi bilo moguće, ali danas, uz njih i zbog njih, živi ono što je kao mlada djevojka priželjkivala. Dodaje: “Definitivno živim svoj san jer vjerujem da ne bih imala priliku da radim ono što želim na pun kapacitet i na ovakav način negdje drugo, osim upravo na ovom mjestu gdje me moj put doveo. Bilo je mnogo teških trenutaka, jer ponekad zvuči kao da je sve lako, ali nije”, opisuje Anela.

Njena prva veća naučna otkrića i izumi započeli su u Kladnju.

“Još dok sam imala petnaest godina, provodila sam dane u okolini Kladnja kod svoje porodice. Primijetila sam da moja nana i njeni komšije imaju problema sa snabdijevanjem energijom. Nisu imali dovoljno izvora energije za svoje potrebe. U isto vrijeme, primijetila sam da imaju mnogo otpada iz peradarske industrije. S petnaest godina sam odlučila pronaći rješenje. Ispostavilo se da je to moguće, napravila sam reaktor i od tog dana sam se bavila područjem energetike”, kaže Arifi.

Trenutno je na doktorskim studijima na Stanford Univerzitetu, gdje je također dobitnica Knight-Hennessy stipendije, jedne od najvećih međunarodnih stipendija.

Mlade ljude ohrabruje da vjeruju u sebe, ostvare svoje želje, jer je najgore što im neko može reći – ne. Bolje je biti odbijen nego cijeli život razmišljati o tome što bi bilo da smo se prijavili ili da smo pokušali.

Zaključuje da u životu trebamo znati što želimo i čvrsto se držati tih želja dok ih ne ostvarimo

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/