Melika Mahmutbegović razgovarala s proizvođačima hemijskih proizvoda o plasmanu u RS-u

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović razgovarala je danas s proizvođačima hemijskih proizvoda iz FBiH o problemu koji imaju s plasmanom na tržište RS-a koji je posljedica pravilnika o zaštiti robe široke potrošnje.

Istakla je da je dogovoreno da se obrate Vladi FBiH kako bi pokušali s Vladom RS-a iznaći rješenje, zatim da insistiraju na harmonizaciji entitetskih propisa u skladu sa zahtjevima EU, a da posljednju mogućnost predstavlja podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH.

Mahmutbegović je rekla da pokretanje postupka u Ustavnom sudu ne bi bilo dobro rješenje jer bi mogao trajati previše dugo, a cilj im je da problem bude riješen što prije.

Navela je da je važno da se problem koji je prisutan u ovoj oblasti ne proširi i na druge, te da ne dođe do uvođenja kontra mjera u FBiH.

Predstavnici proizvođača su naglasili da su odlučni da očuvaju jedinstveni ekonomski prostor u BiH i da vjeruju da će problem biti riješen u razumnom roku.

Dodali su da bez problema izvoze u Srbiju, Hrvatsku i druge evropske zemlje, te da će sadašnje stanje rezultirati štetama u oba entiteta.

(FENA)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/