Melika Mahmutbegović: Naredna godina će biti obilježena rješavanjem socijalnih pitanja

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u intervjuu za Anadolu Agency govorila je o nedavnoj blokadi rada Parlamenta FBiH, očekivanjima za narednu godinu, inicijativi o uspostavi jednakopravnosti svih naroda u FBiH, rješavanju problema porodilja…

Očekujem da početkom naredne godine počnemo još aktivnije raditi na onome što je predviđeno Reformskom agendom, a to je da se početkom 2017. godine počnemo baviti socijalnom politikom, problemom zdravstva, problemom penzionog osiguranja i problemom porodilja u Federaciji BiH, rekla je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH.

Početak 2017. godine je označen kao vrijeme rješavanja te problematike. Naime, 2016. godina je bila posvećena poslodavcima, finansijskom segmentu, radno-pravnom zakonodavstvu, a ova socijalna bi trebala da se počnu rješavati 2017. godine, odnosno da naredna godina bude obilježena rješavanjem tih pitanja“, smatra Mahmutbegović.

Potpredsjednica FBiH odbacila je mogućnost da će doći do promjene u Vladi FBiH, posebno ne federalnog premijera Fadila Novalića.

Mislim da je to medijsko spinovanje, spekulisanje. Niti jednog momenta nisam od bilo koga čula, od relevantnih imena, da uopće pomišlja na izmjenu kada je u pitanju Vlada FBiH, naravno iz redova SDA. Premijer Fadil Novalić ima bezrezervnu podršku. Mislim da on zaista dobro radi. Možda nekada ne bude na pravi način shvaćen. Mi smo se opredijelili i kao stranka i kao Vlada za reforme. Reforme su svugdje nepoželjne i uvijek nose neke posljedice koje određenim grupama i grupacijama možda smetaju, pa onda se vrši jedna druga vrsta propagande u cilju da se to malo zaustavi ili spriječi“, navela je Mahmutbegović.

Kada je u pitanju Parlament FBiH, naglašava Mahmutbegović, činjenica je da je postojalo par mjeseci zastoja u radu Federalnog parlamenta.

Jednim dijelom to je izazvano i neslaganjem između koalicionih partnera, između stranaka kada su u pitanju pojedina zakonska rješenja. S druge strane to je bio i period lokalnih izbora gdje se izbjeglo da Parlament FBiH bude pozornica za određena politička nadmetanja i jedan strah da dobri zakonski prijedlozi ne budu u prizmi tih političkih kampanja. Rad Parlamenta FBiH je odblokiran“, rekla je Mahmutbegović.

Istakla je da je održan nastavak 12. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, vanredna sjednica Zastupničkog doma o aktulenim problemima koji dugo tište sve građane Bosne i Hercegovine, prvenstveno o zdravstvu, kroz informaciju o sistemu zdravstva i prijedlozima mjera i osvrtom na određene zdravstvene ustanove koje trpe velike gubitke. Na drugoj strani bilo je, navodi, aktueliziran problem prodaje Fabrike duhana Sarajevo, kroz informaciju o načinu prodaje udjela Vlade FBiH u FDS-u.

– Nastavak djelovanja na provedbi Reformske agende –

Odblokiran je rad Parlamenta FBiH, a time i donošenje odluka. Mi moramo shvatiti da živimo u takvom okruženju gdje pojedini politički subjekti jednostavno Ustavom imaju mogućnost blokiranja svih procesa, ukoliko to žele. Mi smo u situaciji da moramo kompromisom, razgovorom dogovarati se, tražiti najbolja rješenja za sve narode Bosne i Hercegovine, za sve političke subjekte koji učestvuju u vlasti“, naglasila je Mahmutbegović.

O tome da li bi bilo dobro realizirati ideju o spajanju lokalnih i općih izbora u BiH potpredsjednica FBiH kaže kako “misli da bi to bilo dobro čisto iz finansijskog razloga”.

Mislim da izbori svake dvije godine nose jako velika sredstva. To bi bilo sa aspekta finansija sigurno dobro rješenje, sa aspekta racionalizacije mislim također da bi bilo dobro rješenje. Ali, mi znamo da odluka da li će biti spojeni izbori lokalni i opći zavisi od više subjekata i činjenica i zahtjeva, a prevashodno da se promijeni i Ustav, ustavne odredbe koje definišu pitanje mandata i lokalnih i općih izbora“, navodi Mahmutbegović.

Ako bude postojalo dobro raspoloženje, ističe potpredsjednica FBiH, može se postići spajanje izbora.

Mislim da bi bilo dobro i da bi se ostavilo prostora da se u četiri godine možda konkretnije riješe neki reformski procesi, ono što je potreba BiH. Za svaku reformu treba vrijeme. Mi smo krenuli nakon općih izbora, odnosno Vlada je krenula sa jednom dobrom namjerom da rad bude prevashodno u smislu reformi. Za reforme treba vrijeme. Mi smo presječeni lokalnim izborima. Naravno iz potrebe da se u BiH dese krupne promjene, dakle da krenemo naprijed, potrebno je možda jedno vrijeme relaksiranja od kampanja“, cijeni Mahmutbegović.

Ono što je dobro, kaže Mahmutbegović, je da se Vlada FBiH sa premijerom Fadilom Novalićem na čelu od imenovanja opredijelila za evropski kurs koji ima cilj provođenje Reformske agende sa akcionim planom ostvarivanja do kraja mandata.

Dobro je i potrebno je istaći da Vlada FBiH nikada nije imala zastoj u svom radu od prvog dana do sada bez obzira na Parlament FBiH i na zastoj u radu zakonodavne vlasti. Vlada je radila i to što se dešavalo u Parlamentu FBiH se nije osjetilo u radu Vlade. Već do sada u sklopu Akcionog plana kada je u pitanju Reformska agenda ostvareno je oko 30 posto zahtjeva. Ostaje još puno toga da se uradi i mislim da bi najbolje i najsvrsishodnije bilo da u 2017. godine Vlada nastavi sa ovim radom jer su doneseni određeni zakoni, neki su definitivno i usvojeni u formi prijedloga, neki su na čekanju, a neki su na Ustavnom sudu FBiH zbog nekih zahtjeva da se preispitaju ta zakonska rješenja. Puno toga je urađeno, treba nastaviti ovim tempom, da se definiraju zakoni iz oblasti finansijskog poslovanja, odnosno iz oblasti finansiranja, oporezivanja, fiskalne politike“, stava je Mahmutbegović.

aa.com.tr

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/