Potpredsjednica Federacije BiH i ministar za boračka pitanja posjetili Bugojno

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević boravili su u srijedu u zvaničnoj posjeti općini Bugojno.

Nakon što su posjetili Centralno šehidsko spomen-obilježje u centru grada i spomenik u Vrbanji, gdje su odali počast svim poginulim borcima i ubijenim bošnjačkim civilima, sastali su se s bugojanskim načelnikom Hasanom Ajkunićem i predstavnicima boračkih udruženja i organizacija obje komponente iz toga grada.

– Sastanci ovog tipa su veoma važni, jer se u direktnim razgovorima između ministra i predsjednika boračkih populacija riješe određene dileme koje nekada, u nedostatku informacija, poprimaju neke druge oblike, kazala je Mahmutbegović.

Ministar Bukvarević se zahvalio potpredsjednici Federacije BiH i načelniku Bugojna na pozivu da dođe u ovu općinu, istakavši kako je s predstavnicima boračkih kategorija razgovarao o aktulenim temama i zakonima koji tretiraju oblast boračko-invalidske zaštite.

– Uglavnom, mnogo više je zahtjeva, nego što je realnih mogućnosti. Ali, ono što smo danas ponovili jeste naše osnovno opredjeljenje da se dostignuti obim prava boraca neće umanjivati a da ćemo, kroz partnerske odnose s predstavnicima boračkih organizaicja, rješavati sva druga pitanja. Prvenstveno ćemo to činiti kroz izmjene i dopune postojećih i donošenje novih zakona, naglasio je federalni ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH.

Ovom prilikom predstavljen je i Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u Federaciji BiH, o kojem bi se u roku od 30 dana trebale izjasniti sve parlamentarne skupštine.

– Očekujemo da će se ovaj zakon uskoro naći u proceduri. Prezentirali smo danas i Zakon o boračkim udruženjima, koji će definirati ko i na koji način može predstavljati boračke kategorije i, naravno, ko može biti reprezentativni predstavnik boračkih kategorija u pregovorima s predstavnicima vlasti, istaknuo je ministar Bukvarević.

Ministarstvo na čijem je čelu podržalo je, dodao je, borce da se ujedine i da naprave jednu boračku organizaciju.

– Ali, oni to sami moraju uraditi. Ne može im niko narediti. Također, informirali smo ih da naše ministarstvo intenzivno radi na izradi registra boraca, koji će biti prezentiran i dostupan javnosti, naglasio je ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH Salko Bukvarević.

FENA

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/