Mehmed Bešigovac pješice iz dalekog Bužima stigao u Donji Vakuf na putu prema Potočarima

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Mehmed Bašigovac, rodom iz Kalesije, odlučio se na herojski pothvat kako bi odao počast žrtvama Srebrenice. Rodom iz Kalesije, nikada nije bio u cazinskoj Krajini, odlučio se da upravo iz herojskog grada Bužima, preko Cazina dalje prema Bihaću krene na put prema Srebrenici, mjestu najvećeg genocida nas Bošnjacima.

Glavni razlog zašto se Mehmed odlučio na ovaj daleki put jeste njegova rahmetli supruga Nermina.

Moja supruga Nermina je umrla od karcinoma prošle godine u septembru. U snu prije nekoliko dana usnio sam suprugu kako mi “govori” da trebam iz Bužima ove godine krenuti na Marš mira i da trebam proučiti Fatihu Izetu Naniću. Obećao sam u snu da će biti tako. Ni sam ne znam otkud da mi dođe taj san. Nakon što sam usnio nju, u snu mi se “ukazao” i sam Izet Nanić – govori Bašigovac.

Večeras je stigao u Donji Vakuf gdje ga je dočekao efendija prusački Sakib Began. Iftarili su u društvu prijatelja Safeta Pilića, Bajre Mešana i efendije Sakiba Begana koji su mu simbolično pomogli finansijski da nastavi put. Pitali su ga šta želi od hrane da mu kupe, on je rekao da za sutra želi samo sendvić. Mehmed im je pričao kako posljednjih godina ide pješice u Potočare i svoje doživljaje.

Za naš portal Mehmed je rekao kako ovaj Marš Bužim – Potočari posvećuje svim šehidima i umrlima Bosne i Hercegovine.

Treba napomenuti kako će večeras Mehmed prenoćiti u Donjem Vakufu u hotelu “Vrbas” zahvaljujući efendiji Sakibu Beganu i vlasniku hotela Nailu te će sutra rano nastaviti put za Srebrenicu.

Bugojno-danas.info

13438933_10208997187982414_321879422715857594_n
Foto: Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/