Masovno trovanje uličnih i vlasničkih pasa u Jajcu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U posljednjih mjesec dana, brojni građani Jajca svjedočili su nemilim scenama trovanja uličnih, ali i vlasničkih pasa.

Nepoznati počinitelji ili više njih otrovali su 28 pasa, a hitnom intervencijom samo 11 ih je spašeno. Obaviješteni su svi nadležni organi i sad je u postupku istraga u koju je uključeno i Kantonalno tužilaštvo SBK-a pored Policijske uprave Jajce.

Pored uličnih potrovani su i kućni ljubimci o kojima su se vlasnici redovno brinuli, hranili ih i vodili kod veterinara te trošili svoj novac na njih i smatrali ih članovima porodice. Zbog ovog trovanja djeca su traumatizirana, a roditelji strahuju od opasnost da i sami nastradaju dirajući otrovane životinje.

Dok se čeka da se otkriju počinitelji ovih gnusnih zločina, trovanje se nastavlja po jajačkim ulicama. Brojni građani, volonteri te članovi Udruženja „Ljubitelji pasa“ Jajca pitaju se kad će se zaustaviti ovi anticivilizacijski postupci koji nanose samo štetu turističkom biseru Bosne i Hercegovine, koji čuva nasu bogatu historiju, ali ne i ljudsko dostojanstvo u pravom smislu.

Kome je u interesu da se ubijaju nedužne životinje?

Zašto niko ne zaustavi ove zločine ili je nekome u interesu da se oni nastavljaju da izvršavaju po nečijoj naredbi?

Obdukcijama je potvrđeno da se radi o trovanju organskim otrovom koji stavljaju u kobasice, ali niko se ne pita da li taj isti otrov može prouzrokovati i ljudsku smrt.

Iako mnogi nadležni poznaju cjelokupnu situaciju ništa se konkretno ne poduzima kako bi se spriječilo trovanje koje danima traje. Previše se šuti, da li s opravdanim razlogom ili ne. Samo rijetki su se oglasili saopćenjima za javnost, ali bez konkretnog rješenja da se ponudi kako bi se spriječila ova civilizacijska sramota.

Poučeni iskustvom iz ranijih godina, počinioci se skoro nikada ne otkriju, pa ljubitelji životinja apeluju da se ova oblast malo bolje uredi.

Udomili veliki broj pasa

Nizom zajedničkih akcija, od sterilizacije i kastracije do udomljavanja, nastojalo se pomoći u rješavanju ovog problema. Udruženje „Ljubitelji pasa“ od osnivanja do danas uspjelo udomiti više od 450 pasa lutalica koji uglavnom borave u brojanim bh. domaćinstvima, ali i onim koji se nalaze u zemaljama EU.

Jajce Online

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o