Mahmutbegović: Kao društvo kažnjavamo ženu koja hoće da rodi

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Modaliteti rješavanja socijalnog statusa porodilja i isplate dječjeg doplatka na području Federacije BiH naziv je okruglog stola koji je biti odžan u srijedu, 19. jula, u organizaciji potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović.

koji je biti odžan u srijedu, 19. jula, u organizaciji potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, javlja Anadolu Agency (AA)

Cilj Okruglog stola je da se prikaže aktuelno stanje u ovoj izuzetno važnoj društveno-socijalnoj oblasti, te da se u saradnji sa federalnim i kantonalnim institucijama, a prvenstveno zastupnicima kantonalnih skupština i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pokušaju iznaći adekvatni modaliteti rješavanja statusa porodilja, isplate porodiljskih naknada i dječijeg doplatka kao i efikasniju zakonsku stimulaciju i zaštitu porodilja i porodice kao osnovnih ćelija zdrave i
prosperitetne društvene zajednice.

“Inicijativa je krenula od akcije Udruženja Žene ženama koje su prikupile 12.100 potpisa žena koje su tražile da se izmijeni regulativa kada su u pitanju porodiljne naknade. Činjenica je da mi dugo godina imamo problem sa porodiljnim naknadama i jednu diskriminaciju kada je u pitanju ostvarivanje tih prava po mjestu življenja, po mjestu registracije poslodavca i po statusu žene da li je u radnom odnosu ili ne. To je problem koji je prisutan jako dugo. Nevladin sektor se dugo bavi ovim problemom kroz kampanju ukazujući na problem koji je prisutan na prostoru Federacije BiH, ali nažalost nekih velikih pomaka nema”, navela je Mahmutbegović.

Ono što je dobro, naglasila je, jeste da su se žene u Parlamentu FBiH u ime Kluba parlamentarki u Federalnom parlamentu aktivno uključile u rješavanje problematike, ali da nažalost još uvijek nisu postignuti određeni rezultati koji su potrebni.

Anadolija

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o