Lutkarski četvrtak u Bugojnu sa predstavama iz Skoplja i Mostara

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Predstava „Tobi“, Teatar za decu i mladinci Skoplje, te predstava „ZMAJ I PRINCEZE”, Lutkarsko kazalište Mostar, četvrti dan takmičarskog programa 10. Bugojanskog lutkarskog bijenala u Bugojnu.

Ovogodišnje lutkarsko bijenale u Bugojnu okupilo je lutkarska pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, a danas četvrti dan festivala publika je imala priliku pogledati priču o psu „Tobi“, Teatra za decu i mladinci Skoplje .

Nezadovoljan svojim izgledom pas Tobi nam poručuje da postoji nešto, pogotovo među mladima, što se čini kao nepremostiva prepreka, da nikako niste zadovoljni sopstvenim izgledom. Kakva tuga i gorčina… Međutim, ako imate, kao jazavičar Tobi, prijateljicu kao što je gospođa Flora, brzo ćete prevazići ovaj besmisleni problem. Jednostavno, uz pomoć prijatelja, vidjet ćete se iz potpuno drugog, sretnog ugla. Pa, vi ste vješti, duhoviti, a Boga mi i veoma zgodni. I još nešto, nemojte se kititi tuđim perjem. Ispadate smješni.

U predstavi igraju Marija Gjorgjijovska, Katarina Ilievska Siljanovska, Vineta Damceska Mojanoska, Ana Levajkovik Boskov, Miki Ancevski, dok režiju potpisuje Dragoslav Todorović.

Također pored gostiju iz Makedonije, četvrti dan festivala predstavu su odigrali i Mostarci. Lutkarsko kazalište Mostar, sa predstavom „Zmaj i princeze“, u režiji Kyriakos Argyropoulos i Stanislav Stanev, dok u predstavi igraju Ivan Nevjestić, Marta Haubrich, Ružica Bošković.

Mostarci su sa ovom predstavom na prošlogodišnjem Susretu pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu dobili nagradu Dječijeg žirija, tako da su opet ovu zanimljivu bajku ispričali pred bugojanskim mališanima.

S pravom možemo reći da je danas Bugojno jedna prava Lutkarska Republika, jer pored dvije predstave takmičarskog karaktere, publika je imala priliku pogledati finalnu etidu radinice koju je vodila Maja Lučić Vuković sa studentima i mladim glumcima. Tokom festivala teatarski sanjari imali su priliku učestvovati u radionici „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“, te su danas imali prezentaciju te radionice.

Sutra na festivalu publika od 11,00 časova može pogledati predstavu „Mačak u čizmama“, Dječije pozorište Republike Srpske Banja Luka.

Dobrodošli u Lutkarsku Republiku.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o