Lutkarska republika u Bugojnu živi svoj san: Počelo IX Bugojansko lutkarsko bijenale

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Danas, 11.09.2017. godine u 16:00, upriličeno je svečano otvaranje IX Bugojanskog lutkarskog bijenala u Pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno.

Tom prilikom, publici se obratio direktor KSC-a i Bijenala, gospodin Vahid Duraković, koji je poželio dobrodošlicu publici i zahvalio se svima koji su pomogli da se IX Bugojansko lutkarsko bijenale realizuje.

Nakon njega, u ime generalnog pokrovitelja,publici se obratio načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić koji je zvanično otvorio Bijenale, te rekao da je zadovoljstvo pomagati ovakve događaje, te obećao da će i u budućnosti davati podršku ovakvim projektima.

Nakon otvaranja publika je mogla uživati u prvoj takmičarskoj predstavi „ANDERSENOVI KUVARI“, Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.

Predstava „ANDERSENOVI KUVARI“ , rađena u režiji Dragoslava Todorovića, svojevrsnaje oda Andersenu i njegovom djelu. Koristeći sadržaj iz raznih Andersenovih bajki u modernoj lutkarsko-muzičko-plesno-pantomimskoj predstavi, Dragoslav Todorović je predstavio Andersena kao velikog čarobnjaka igre. Ova predstava oduševila je mlađu, ali i stariju publiku držeći njihovu pažnju tokom cijelog izvođenja.

Na okruglom stolu, koji je održan odmah poslije predstave u Maloj sali KSC-a, zajedno sa moderatorom, Ljubicom Ostojić i stručnim žirijem, gledaoci su razgovarali o ovoj predstavi gdje su imali priliku dati svoje mišljenje.

U 18:30 sati publika se premjestila u Umjetničku galeriju KSC-a na otvaranje izložbe slika Fundusa Umjetničke galerije BiH,pokojnog Ismeta Mujezinovića pod nazivom „CRTEŽI“.

Sutra su po rasporedu predstave „O DEČKI IN PINGVINU“, u režiji Zoran Petrović i „DEVETA OVČICA“, u režiji Ljudmile Federove, te otvaranje izložbe Antonia Džolana „PLAKATI, LOGOTIPI I NASLOVNICE“.

Osim toga, u saradnji sa Donjim Vakufom, sutra će se odigrati predstava „ZLOGRBA“ (Ria Trdin) u Donjem Vakufu – JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/