Ljubav u ZDK nije obostrana: Šestorka odbila ulazak HDZ-a u koaliciju zbog stava DF-a

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Koalicija šest stranaka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona uvažila je stav Demokratske fronte te na sinoćnjem sastanku u prostorijama Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, nije priključila i hrvatske stranke okupljene oko HDZ-a.

“Nije bilo potrebnog stranačkog konsenzusa oko ulaska HDZ-a u koaliciju i mi u postupak imenovanja Vlade ZDK idemo sa strankama s kojima smo potpisali koalicioni sporazum, među kojima je i DF. Sjednica Skupštine ZDK-a na kojoj će biti imenovana Vlada, trebala bi da bude održana 21. ili 24. decembra. Ostalo je da u narednih dan-dva stranke dostave svoje prijedloge za ministarske pozicije, kako bi mandatarka Amra Mehmedić mogla s kandidatima održati sastanak”, izjavio je potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine i povjerenik Kantonalnog odbora DF-a za ZDK Goran Bulajić ističe da je on već potpisao zahtjev za pokretanje procedure izbora mandatarke i Vlade ZDK te da to isto trebaju učiniti i predsjedavajući Goran Kovačević (Narod i pravda) te druga zamjenica Behija Kulović (Naša stranka).

“Sekretaru Skupštine ZDK-a uputio sam zahtjev da i formalno sačini tekst odluke o pokretanju procedure izbora Vlade ZDK, koju će tokom sutrašnjeg dana biti potpisana od sva tri člana Radnog predsjedništva SZDK te će od ponedjeljka, 12. decembra odluka biti spremna i time može započeti ta procedura. Cilj je da sjednicu SZDK, na kojoj ćemo izabrati novu Vladu ZDK, održimo do 24. decembra kako bismo uvažili vjerske potrebe zastupnika i budućih ministara koji obilježavaju katolički Božić”, kazao je Kovačević, napomenuvši da zbog privatnih obaveza nije prisustvovao sinoćnjem sastanku.

Tako će novu Vladu ZDK-a činiti ministri BHI-KF, Socijaldemokratske partije BiH, NiP-a, koalicije DF/GS, Narodni evropski savez i NS-a.

“Ja sam već ispunio svoju obavezu te potpisao zahtjev za pokretanje procedure za sazivanje sjednice SZDK te izbor nove Vlade ZDK. Ostalo je još da definišemo kandidate za ministarstva, a već znamo da će biti problema s imenovanjem, kako to Ustav ZDK-a nalaže, po dva ministra iz reda Hrvata i Srba. Mada su neki bili zainteresirani, pokazalo se da, ipak, nemaju svi želju da budu ministri. Tražit ćemo najbolje kandidate pa, stoga može doći do zamjene ministarstava između stranaka”, navodi Bulajić.

Prema početnim projekcijama, mada Bulajić napominje da može doći do izmjena, stranačkim dogovorom BHI-KF koja rukovodi koalicijom pripada pozicija mandatarke (Amra Mehmedić iz Zenice) i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (predložen Vinko Marić iz Žepča).

Tri bi ministarstva trebala pripasti SDP-u BiH (Ministarstvo za prostorno uređnje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Ministarstvo unutrašnjih poslova te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta), po dva će ministarstva dobiti NES (Ministarstvo za privredu i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice) i koalicija DF/GS (Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo finansija), dok će kadar NiP-a rukovoditi Ministarstvom zdravstva, a Naše stranke Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Podsjetimo, prije dva dana u Konjicu predsjednici SDP-a i HDZ-a Nermin Nikšić i Dragan Čović su komentarisali i odluku DF-a da ne ulazi u koaliciju sa HDZ-om na nivou Zeničko-dobojskom kantona, a sudeći po njihovim izjavama, DF je već prošlost ove priče.

U izjavi za medije Dragan Čović je kazao da je ljubav Osmorke i HDZ-a obostrana.

“Jasnog smo stava da kao stranka koja je dobila izbore sa partnerima na županijama/kantonima imamo i svoje ministre u vlasti. Među tim kantonima je i Zeničko-dobojski kanton i mi ćemo gdje god imamo kapacitet i partnerstvo ići zajedno. Ljubav je obostrana i što prije napravimo, a ideja je da u ovoj godini završimo i vlade na svim županijskim razinama”, kazao je Čović.

Nermin Nikšić je kazao da je SDP dio Osmorke i da je ta Osmorka izabrala za partnera HDZ te da je isto ponuđeno i DF-u koji je odlučilo izaći iz ove priče.

“Bili su dio te priče, a sada ponovo izlaze iz toga. To je njihov izbor”, poručio je Nikšić.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/