Ljubav prema igricama i programiranju Azizu Fazlibegoviću obezbjedila besplatno školovanje

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Aziz Fazlibegović, šesnaestogodišnjak je koji je zahvaljujući svojoj ljubavi prema igricama savladao i programiranje i uspio napraviti igricu. Koliko je to uspješno govori podatak da je osvojio nagradu IT Academy na Nexus Festu.

Aziz Fazlibegović, kao i većina mladih, dosta vremena provodi uz kompjuter i njegovu pažnju okupiraju različite igrice. Iako se većina roditelja trudi ograničiti korištenje interneta želeći pažnju svoje djece usmjeriti ka drugim sadržajima, u Azizovom slučaju, igranje je bilo izuzetno motivirajuće za učenje programiranja:

Volim igrati igrice, i igrao sam od kada sam dobio prvi kompjuter, a za programiranje sam se zainteresirao prije godinu dana. Od tada je sve počelo. Bio sam na sajmu igrica, prijavio se za nagradnu igru i uspio. To je igrica u kojoj ima beskonačno prepreka, odnosno s napretkom u igri javljaju se automatski nove prepreke koje su sve teže i teže. Skupljeni bodovi omogućavaju “otključavanje” novih igrača, a za izradu igrice trebalo mi 7 dana, i još dodatnih 7 dok sam je objavio. Igrica je dostupna samo za android – istakao je Aziz Fazlibegović.

Znanje za izradu igrice stekao je sam, na internetu, tako da, u ovom slučaju boravak uz kompjuter nije bilo  gubljenje vremena.

Programiranje me stalno zanimalo i odlučio sam da pokušam. Prva igrica nije bila baš uspješna, a onda sam pronašao program s kojim je bilo lako raditi, iskoristio drugi program koji mi je već bio poznat, spojio ta dva programa i napravio igricu – ističe Fazlibegović .

I tako ljubav prema igri, kreativnost i volja za učenjem i stvaranjem obezbjedili su Azizu Fazlibegoviću besplatnu godinu školovanja na IT akademiji što, kako kaže, predstavlja ostvarenje njegovog sna. Lijep je ovo primjer i za mlade i za roditelje  i pokazatelj da se, ako postoji zainteresiranost, i u kući, uz kompjuter mogu ostvariti uspjesi i napredak.

rtvbugojno.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/