Lideri Trojke, SNSD-a i HDZ-a stigli na sastanak, na stolu teške teme

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Lideri vladajuće koalicije na državnom nivou koju čine stranke Trojke (SD, NiP i NS), SNSD i HDZ stigli su na sastanak koji se održava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Koalicioni partneri su se posljednji put sastali na privatnom imanju lidera SNSD-a Milorada Dodika u Bakincima.

Javnosti su tada predstavljene različite informacije. Objavljena su dva dokumenta koja se razlikuju u nekoliko stavki.

Dodik je nakon sastanka kazao da su partneri sve usaglasili i da počinje implementacija dogovorenog, dok su lideri Trojke kazali da je u Bakincima samo razgovarano, a da su pojedine stvari dogovorene.

Ipak, vremena je sve manje, ostale su još samo tri sedmice do marta kada će BiH saznati da li otvara otvara pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

Reformski zakoni i dalje čekaju na usvajanje, a najviše neslaganja ima oko Izbornog zakona i Ustavnog suda BiH, koji nam ni ne trebaju da bi dobili zeleno svjetlo od EU u martu.

“Znamo koje su zadaće. To je prije svega početak pregovora s FRONTEX-om, usvajanje zakonodavstva, tu posebno ističemo zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma, zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Ja to zovem jedan plus tri uvjeta. Spomenula sam izbore, potrebno je obaviti pripreme kako bismo imali adekvatan izborni proces”, rekla je generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Nakon današnjeg sastanka bit će održana konferencija za medije na kojoj će se obratiti lideri stranaka vladajuće koalicije.

Klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/