Lejletur-regaib: Noć želja, nade i ibadeta

Foto: Amir Kehić 2016 ©
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Muslimani u svijetu, kao i u Bosni i Hercegovini u četvrtak 30. marta (02. Redžeb, 1438. h.g.) prigodnim vjerskim aktivnostima obilježavaju mubarek noć Lejletur-regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Lejletur-regaib je dan novog početka u povijesti čovječanstva i prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak mjeseca ramazana. Obilježava se prvog četvrtka u mjesecu redžebu. Na osnovu islamskog učenja, ovo je noć koja predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Smatra se odabranim trenutkom u kojem se ispunjavaju želje, molbe i nadanja. Dova ili molba Uzvišenom Bogu spona je i milost koja povezuje Stvoritelja i Njegova stvorenja, zato vjernici, muslimani širom svijeta večerašnju mubarek noć provode u ibadetu i molitvama.

Kod muslimana postoje četiri mubarek noći, koje su prema Kur’anskim ajetima i hadisima Božijeg poslanika Muhammeda a.s. vrednije u odnosu na ostale noći.

To su: Lejletur – regaib, Lejletul – miradž, Lejletul- berat i Lejletul – kadr.

radiosarajevo.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o