Ledeni val donosi niske temperature u Bosni i Hercegovini

Pogled na Bugojno sa Stožera /Foto: E.Pilić
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Evropski meteorološki servis “Meteoalarm” za sutra je aktivirao žuti meteoalarm za teritoriju Bosne i Hercegovine.

Za regije Banjaluke, Foče, Sarajeva, Tuzle, Livna i Višegrada meteoalarm je upaljen zbog novih količina snijega kao i zbog niskih temperatura. Očekuje se od pet do 15 centimetara novog snijega kao i temperature do minus 10 stepeni.

Prema najavama meteorologa, sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje novo naoblačenje u jutarnjim satima koje će uvijetovati snijeg ili susnježica, na jugu zemlje i kišu. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3, na jugu zemlje do 0, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2, na jugu zemlje od 3 do 6 stupnjeva.

U petak će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slab snijeg u centralnim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1, na jugu zemlje od 2 do 5 stupnjeva.

U subotu će u Bosni preovladavati pretežno oblačno. Sunčanije u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje do -1, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i -1, na jugu zemlje od 2 do 5 stupnjeva.

Meterolog Face TV Nedim Sladić naveo je da je ovo uvod u hladan period pred nama koji će kulminirati drugog dana vikenda kada očekujemo vrhunac ovog hladnog vala, a nerijetko će temperature zraka biti u cjelodnevnom minusu, što naročito vrijedi za centralnu i istočnu Bosnu.

“Početkom sedmice očekuje se preokret na polju strujanja s kojim u naše krajeve počinje prodirati sve topliji zrak, budući da polje anticiklone odmiče prema jugoistoku, a prema utorku postepeno je tlak zraka u padu. U pogledu temperatura očekuju nas ledeni dani u centralnim i istočnim područjima Bosne, odnosno dani u kojima temperatura ne prelazi 0 °C ni tokom najtoplijeg dijela dana. Najniže temperature prognoziraju se u dane vikenda. Od vedrine u noći na nedjelju zavisit će i temperature zraka koje bi se trenutno kretale prema prognoznim modelima između -14 u centralnim predjelima i -7 °C u sjevernim, na najvišim planinama lokalno do -17, na jugu od -7 do -4, a dnevne od -5 do -1, na jugu do 2 °C. Izgledno je zasad da veće vedrine nema, pa bi nas niska naoblaka potencijalno spasila većih minusa. Od četvrtka do subote, jutarnje temperature zraka većinom su od -10 do -3, na jugu do 1, a dnevne od -4 do 1, na jugu do 5 °C”, naveo je Sladić.

N1

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o