LEDENI DANI NA POČETKU GODINE: Evo kakva nas zima čeka i koliko će biti snježnih padavina!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Pred nama je blaga zima, sa manje padavina nego prošle godine, a prvi snijeg možemo da očekujemo tek krajem januara i u jednom dijelu februara. Ono što će obradovati većinu jeste podatak da temperature, barem u sjevernim i centralnim dijelovima zemlje, neće padati ispod minus 6 stepeni, dok će najviše biti oko 12 stepeni.

Ovakvu prognozu za narednih nekoliko mjeseci najavljuje Radivoje Komazec, poljoprivredni tehničar iz Sivca, poznatiji kao „sivački Koljčicki“, koji se više od deceniju jedini u Srbiji bavi dugoročnom prognozom po uzoru na čuvenog ruskog prognostičara Borisa Koljčickog.

Prvih šest dana januara jutarnje i dnevne temperature biće nešto niže. Očekivane jutarnje temperature biće od minus četiri stepena, a dnevne najviše oko nula stepeni Celzijusa. Nakon tog hladnijeg perioda, od 7. do 20. januara, prema mojoj procjeni, očekuju nas nešto više temperature sa slabim jutarnjim mrazom. Jutarnje temperature kretaće se oko minus četiri stepena, dok će dnevne ići i do plus 11 stepeni. Od 23. januara, dolazi do manjeg zahlađenja, kada će dnevne temperature biti oko plus pet stepeni. Prvi snijeg u ovoj godini možemo da očekujemo 25. i 28. januara – objasnio je Komazec.

On je dodao da nas kiša i magla očekuju nekoliko dana u januaru, i to krajem prve i druge nedjelje u mjesecu.

Prema njegovim riječima, kraj januara obilježiće nešto niže temperature, te nas od 30. januara očekuje pad tokom kog će najviša dnevna temperatura biti oko plus četiri stepena, a najniža oko minus pet stepeni.

Topli januar i februar

Komazec objašnjava da nas prvih dana februara očekuju kiša i magla, ali i da će on biti topliji u odnosu na drugi mjesec u godini koja je za nama.

Prvih devet dana februara biće umjerene temperature. Jutarnje će se kretati od nule do minus jedan stepen, dok dnevne neće prelaziti plus šest stepeni Celzijusa. Druga nedjelja u februaru, tačnije devetog dana u mjesecu, prema mojoj prognozi, doći će do zahlađenja sa povremenom kišom i snijegom. Snijeg će početi da pada nekoliko dana, i to od 11. do 14. februara. Kada smo kod padavina, biće i kiše, ali ne u dužim intervalima. Kiša će padati 3, 9, 12, 25. i 28. februara – rekao je sagovornik Kurira, čije su se prognoze za 15 godina, koliko se bavi njima, u 60 odsto poklopile s vremenom koje smo imali.

Manje zahlađenje u martu

Komazec ističe da nam od 22. februara slijedi porast jutarnjih i dnevnih temperatura, koje će se kretati od nula stepeni u plusu ujutro, dok će maksimalne dnevne ići i do 11 stepeni.

Poznati srpski prognostičar navodi da će do 10. marta biti prilično toplo, sa oko plus 14 stepeni.

Od 10. do 15. marta možemo očekivati zahlađenje sa vrlo slabom susnježicom. Međutim, u drugoj polovini mjeseca temperature će ponovo rasti, a od 20. do 25. biće čak i plus 20 stepeni. Kiša će padati 3, 5, 8, 9, 15, 20. i 24. marta.

83392_1zim

(Kurir)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/